Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

2 octombrie 2010

Pensie pentru limita de varsta-grupa II de munca

Intrebare:

“Buna ziua,

Sunt nascut la data de 21.09.1947 , stagiu de cotizare 35 ani 5 luni 25 zile din
care 9 ani 1 luna si 11 zile in grupa II de munca.
Am iesit la pensie anticipat incepand cu data de 21.11.2006.
Cand pot depune dosarul complet de pensie pentru limita de varsta (cu adeverintele
aferente) ? beneficiez de reducerea varstei de pensionare, pentru activitatea
desfasurata in conditii deosebite de munca ?

Va multumesc.
O.M.”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sunteti nascut la data de 21 septembrie 1947, varsta standard de pensionare este de 64 de ani si 2 luni, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 33 de ani si 4 luni.
In conformitate cu dispozitiile art.42 alin.(1) din Legea nr.19/2000, asiguratii care au realizat stagiul complet de cotizare si care si-au desfasurat activitatea total sau partial in conditii deosebite de munca au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare conform tabelului nr.1 din lege.
Prin urmare, intrucat conform celor precizate de dvs. ati realizat stagiul complet de cotizare de 33 de ani si 4 luni si ati desfasurat activitate in conditii deosebite de munca (grupa a II-a de munca) o perioada de 9 ani, 1 luna si 11 zile, puteti solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare, cu 1 an si 6 luni inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 62 de ani si 8 luni, respectiv de la data de 21 mai 2010.
Astfel, la aceasta data puteti depune dosarul de inscriere la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstei standard de pensionare pentru grupa II de munca.
Cu bine,
Specialist pensii.

4 comentarii:

memetea spunea...

Cred ca este vorba despre varsta standard de pensionare de 64 ani si 2 luni iar solicitarea inscrierii la pensie pentru limita de varsta se poate face la implinirea varstei de 62 ani si 8 luni , respectiv 21 mai 2010.
Multumesc mult.
Ovidiu Memetea.

memetea spunea...

Intrucat am depasit termenul de 21 mai 2010 , daca depun dosarul in luna octombrie , primesc retroactiv diferenta de pensie incepand cu luna iunie ?
Multumesc frumos.

Specialist Pensii spunea...

Da, asa este, a fost o eroare de redactare pentru care ne cerem scuze.

Specialist Pensii spunea...

Conform prevederilor legale, in situatia in care a fost depasit termenul de depunere a cererii (respectiv cu 30 de zile inainte de indeplinirea conditiilor de pensionare), drepturile de pensie se acorda de la data depunerii dosarului la casa teritoriala de pensii.
Prin urmare, veti fi inscris cu data depunerii cererii, neexistand posiblitatea primirii unei pensii retroactive.