Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

28 septembrie 2010

Pensie comunitara Italia

Intrebare:

“Buna ziua !

Ma numesc B.F.G., am 51 de ani,am lucrat din 1978 in Romania ,din 2004 sant in Italia si lucrez cu contract de munca de 4 ani in Italia.

Intrebarea mea e cum pot sa fac si ce trebuie sa fac sa cumulez pensia la varsta pensionari mele cu pensia din Italia .

ce documente imi trebuiesc ?

va multumesc ”

Raspuns:

In ceea ce priveste acordarea unei pensii, va aducem la cunostinta ca persoanele care au lucrat în mai multe state membre ale Uniunii Europene pot beneficia de prestatii de pensie acordate în conformitate cu legislatia comunitara în domeniul securitatii sociale, aceasta devenind direct aplicabila în România începând cu data de 01.01.2007.

In cazul în care dvs. ati lucrat atât pe teritoriul României cât si pe teritoriul Italiei si ati platiti si platiti contributii de asigurari sociale în sistemele de pensii ale acestor state, veti beneficia de drepturi de pensie în conformitate atât cu legislatia italiana, cât si cu cea româna, conform prevederilor Regulamentelor comunitare nr.1408/1971 si nr.574/1972.

Asadar, prin totalizarea perioadelor de asigurare realizate în cele doua state, confirmate de institutiile competente din Italia si respectiv România, institutiile de asigurari sociale constata daca îndepliniti conditiile referitoare la acordarea drepturilor de pensie, în conformitate cu fiecare din legislatiile de asigurari sociale al caror obiect l-ati facut în cursul carierei profesionale. Pensia va fi calculata prin aplicarea principiului pro rata temporis (proportional cu perioada de asigurare realizata în statul propriu), practic veti primi doua pensii, una din România, cealalta din Italia.

In conditiile în care dvs. puteti beneficia de drepturi de pensie în conformitate cu legislatia din România, fara a se tine cont de perioadele de asigurare confirmate de institutia italiana în vederea totalizarii, se poate acorda, temporar, o pensie provizorie, urmând ca aceasta sa poata fi recalculata de casa teritoriala de pensii la o data ulterioara, dupa obtinerea tuturor datelor si informatiilor necesare în vederea stabilirii prestatiilor de pensie.

In ceea ce priveste confirmarea perioadelor de asigurare realizate în Italia, la cererea dvs., casa teritorială de pensii la care sunteti asigurat în acel moment si de care apartineti teritorial cu domiciliul, reconstituie cariera dvs. profesională, cu cel puţin un an înaintea datei la care atingeti vârsta de pensionare.


Pentru a facilita îndeplinirea formalităţilor de reconstituire a carierei profesionale, este indicat ca dumneavoastra, la completarea formularului E207 „Certificat privind cariera de asigurat” sa furnizati cât mai multe informaţii referitoare la angajatorii sau activitatea independentă desfăşurata pe teritoriul Italiei si sa atasati documente justificative oficiale ale stagiului realizat în aceasta tara.


Cu bine,
Specialist pensii.

Un comentariu:

Laura spunea...

Buna ziua,as avea rugaminte adaca e poate s ama sprijiniti cu o intrebare. In cazul in care mama mea a lucrat timp de aproximativ 20 ani in Italia,atat cu forme legale cat si fara dar in urma cu 5 ani s-a intos in tara si practic nu mai este rezidenta dar este cetatean italia,mai are dreptul la pensie?