Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

10 septembrie 2010

Profesor-pensie pentru limita de varsta sau anticipata

Intrebare:

“Buna Ziua!

Ma numesc B.C., sunt profesor cu vechime neintrerupta in invatamant de 35 ani. Sunt nascuta la 24 ianuarie 1955.
Am dreptul la pensie anticipata fara penalizare?”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sunteti nascuta la data de 24 ianuarie 1955, varsta standard de pensionare prevazuta de Legea nr. 19/2000 este de 60 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 30 de ani.
In conformitate cu dispozitiile art. 127 alin.(3) din Legea nr.128/1997, “personalul didactic poate fi pensionat, la cerere, cu 3 ani înainte de limitele de vârsta prevăzute de legislaţia în vigoare, dacă are o vechime în învăţământ de cel puţin 25 de ani femeile, respectiv 30 de ani bărbaţii”.
Prin urmare, exista posibilitatea sa va pensionati conform articolului mai susmentionat, inainte de implinirea varstei de 60 de ani, respectiv de la varsta de 57 de ani- 24 ianuarie 2012–, dovada realizarii vechimii in invatamant facandu-se cu o adeverinta eliberata de Inspectoratul Scolar Judetean.
De asemenea, precizam ca pensia de limita de varsta stabilita cu reducerea varstei standard de pensionare conform acestui articol nu are nicio diminuare, fiind in acelasi cuantum ca pensia de limita de varsta stabilita la varsta standard de pensionare prevazuta de Legea nr. 19/2000.
In ceea ce priveste acordarea pensiei anticipate, potrivit art. 49 alin. 1 din Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, „asiguraţii care au depăşit stagiul complet de cotizare cu cel puţin 10 ani pot solicita pensia anticipată cu cel mult 5 ani înaintea vârstelor standard de pensionare.”
Prin urmare, pentru a beneficia de prevederile acestui articol, respectiv de pensie anticipata fara diminuare, trebuie sa aveti un stagiu de cotizare de cel putin 40 de ani (cu 10 ani mai multi decat stagiul complet de cotizare de 30 de ani), conditie pe care nu o indepliniti.

Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: