Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

27 septembrie 2010

Pensie comunitara Ungaria - reducere pentru copii

Intrebare:

“Stimate D-le Specialist in Pensii !

Ma numesc U.M.M. ( 29.04.1952) si am lucrat in Romania 18 ani, 2 luni, 9 zile, din 1972.06.15. pana in 1990.08.24. ( 18 ani de cotizatie ).
Din 1990.09.05. traiesc in Ungaria unde am acumulat pana in prezent 20 ani de vechime. Am trei copii, care toti sunt nascuti in Romania.
Conform tabelei de pensionare in mai 2011 voi fi indreptatita la pensie pentru limita de varsta dar dupa cum stiu femeile care au crescut 3 copii au dreptul la 1 an reducere din varsta de pensionare. Din anul 2008.03.26., primesc ajutor social in Ungaria neavand loc de munca. (In Ungaria ajutorul social constituie perioada de asigurare si se calculeaza in vechimea pentru pensie).
Astept raspunsul dvs. pentru a ma ajuta in submiterea cererii de pensionare pentru limita de varsta daca este cazul.
Eventual daca sunt indreptatita la pensia nationala avand in total 38 de ani cumulati dintre care 18 ani, 2 luni, 9 zile in Romania.
Va multumesc anticipat , Cu stima : U.M.M.”

Raspuns:

In ceea ce priveste acordarea unei pensii, va aducem la cunostinta ca persoanele care au lucrat în mai multe state membre ale Uniunii Europene pot beneficia de prestatii de pensie acordate în conformitate cu legislatia comunitara în domeniul securitatii sociale, aceasta devenind direct aplicabila în România începând cu data de 01.01.2007.


In cazul în care dvs. ati lucrat atât pe teritoriul României cât si pe teritoriul Ungaria si ati platit si platiti contributii de asigurari sociale în sistemele de pensii ale acestor state, veti beneficia de drepturi de pensie în conformitate atât cu legislatia ungara, cât si cu cea româna, conform prevederilor Regulamentelor comunitare nr.1408/1971 si nr.574/1972.

Asadar, prin totalizarea perioadelor de asigurare realizate în cele doua state, confirmate de institutiile competente din Ungaria si respectiv România, institutiile de asigurari sociale constata daca îndepliniti conditiile referitoare la acordarea drepturilor de pensie, în conformitate cu fiecare din legislatiile de asigurari sociale al caror obiect l-ati facut în cursul carierei profesionale. Pensia va fi calculata prin aplicarea principiului pro rata temporis (proportional cu perioada de asigurare realizata în statul propriu), practic veti primi doua pensii, una din România, cealalta din Ungaria.

In România, pensia pentru limită de vârstă se acordă asiguraţilor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condiţiile privind vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare realizat în sistemul public.

Având în vedere data nasterii dvs., respectiv 29.04.1952 începând cu data de 29.05.2011 îndepliniti conditiile pentru înscrierea la pensie de limita de vârsta.

In cazul în care ati realizat în cele doua tari, stagiul complet de cotizare de 28 ani si 2 luni, prevazut de Legea nr.19/2000, modificata si completata si ati nascut si crescut pana la varsta de 10 ani, 3 copii, aveti dreptul la pensie de limita de varsta comunitara, mai devreme cu 1 an, adica la data de 29.05.2010.

Totodata va precizam ca puteti depune cererea de acordare a pensiei, la instituţia de la locul de reşedinţă, respectiv din Ungaria, întrucât ati fost supusa legislaţiei acestei instituţii.

Pentru a facilita îndeplinirea formalităţilor de reconstituire a carierei profesionale, este indicat ca dumneavoastra, la completarea formularului E207 „Certificat privind cariera de asigurat” sa furnizati cât mai multe informaţii referitoare la angajatorii sau activitatea independentă desfăşurata pe teritoriul României.

Mentionam ca formularul E 207 trebuie sa fie însoţit de documente care atestă perioadele de asigurare sau cele echivalente realizate pe teritoriul României.

Aceste documente pot fi: carnetul de munca, adeverinte eliberate de angajatorii din Romania, etc.

De asemenea, pentru a beneficia de reducerea varstei standard de pensionare cu 1 an, va rugam sa atasati fotocopiile celor 3 certificate de nastere ale copiilor dvs., insotite de o declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca i-ati crescut pana la varsta de 10 ani.

Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: