Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

22 septembrie 2010

Pensie comunitara Marea Britanie

Intrebare:

"Buna ziua domnule Stefan Ene,
Ma numesc S.M. si va scriu cu rugamintea de a ma ajuta cu o informatie.
In perioada 1987-1998 am locuit si lucrat in Romania.
In perioada 1998-2003 am locuit si lucrat in Regatul Unit, unde am platit
contributia de pensie, drept pentru care voi avea o mica pensie privata.
In perioada 2003-prezent am revenit in Romania, unde locuiesc si lucrez.

Intrebarile mele sunt :
1. Perioada lucrata in UK se poate considera perioada asimilata - adica vechime
in munca, chiar daca nu am contribuit in Romania ? ( avand in vedere ca RO nu
era inca in EU)
2.Pot plati contributii benevole pentru a o putea acoperi si a beneficia de
pensie ?

Va multumesc pentru orice clarificari - inclusiv unde m-as putea adresa pt
lamuriri suplimentare.

Cu consideratie, S.M."
Raspuns:
In ceea ce priveste acordarea unei pensii, va aducem la cunostinta ca persoanele care au lucrat în mai multe state membre ale Uniunii Europene pot beneficia de prestatii de pensie acordate în conformitate cu legislatia comunitara în domeniul securitatii sociale, aceasta devenind direct aplicabila în România începând cu data de 01.01.2007.

In cazul în care dvs. ati lucrat atât pe teritoriul României cât si pe teritoriul Marii Britanii si ati platiti si platiti contributii de asigurari sociale în sistemele de pensii ale acestor state, veti beneficia de drepturi de pensie în conformitate atât cu legislatia britanica, cât si cu cea româna, conform prevederilor Regulamentelor comunitare nr.1408/1971 si nr.574/1972.
Asadar, prin totalizarea perioadelor de asigurare realizate în cele doua state, confirmate de institutiile competente din Marea Britanie si respectiv România, institutiile de asigurari sociale constata daca îndepliniti conditiile referitoare la acordarea drepturilor de pensie, în conformitate cu fiecare din legislatiile de asigurari sociale al caror obiect l-ati facut în cursul carierei profesionale. Pensia va fi calculata prin aplicarea principiului pro rata temporis (proportional cu perioada de asigurare realizata în statul propriu), practic veti primi doua pensii, una din România, cealalta din Marea Britanie.
In conditiile în care dvs. puteti beneficia de drepturi de pensie în conformitate cu legislatia din România, fara a se tine cont de perioadele de asigurare confirmate de institutia britanica în vederea totalizarii, se poate acorda, temporar, o pensie provizorie, urmând ca aceasta sa poata fi recalculata de casa teritoriala de pensii la o data ulterioara, dupa obtinerea tuturor datelor si informatiilor necesare în vederea stabilirii prestatiilor de pensie.
In ceea ce priveste confirmarea perioadelor de asigurare realizate în Marea Britanie, la cererea dvs., casa teritorială de pensii la care sunteti asigurat în acel moment, reconstituie cariera dvs. profesională, cu cel puţin un an înaintea datei la care atingeti vârsta de pensionare.
Pentru a facilita îndeplinirea formalităţilor de reconstituire a carierei profesionale, este indicat ca dumneavoastra, la completarea formularului E207 „Certificat privind cariera de asigurat” sa furnizati cât mai multe informaţii referitoare la angajatorii sau activitatea independentă desfăşurata pe teritoriul Marii Britanii si sa atasati documente justificative oficiale ale stagiului realizat în aceasta tara.
Cu bine,
Specialist pensii.

3 comentarii:

inas romania spunea...

Stimate domnule S.M., suntem PATRONATO INAS Romania cu birouri in toata Europa, inclusiv in Marea Britanie. Daca aveti nevoie de obtinerea documentelor ce atesta perioada d-voastra de asigurat in Marea Britanie si de intocmirea dosarului de pensie comunitara (Romania-Marea Britanie) ne puteti contacta. Toate serviciile noastre sunt GRATUITE. Tel. 0213105011; e-mail: inas.romania@yahoo.it; www.inas.it

Specialist Pensii spunea...

Am lasat acest comentariu datorita politicii noastre de a accepta orice comentariu, atat timp cat acesta nu contine jigniri sau nu au legatura cu mesajele.
INAS Romania nu reprezinta politica blogului nostru si, prin urmare, nu stim ce se ascunde in spatele acestor mesaje.
Pe viitor, acestea vor fi respinse, intrucat reprezinta reclama ascunsa si nu o incurajam.

Alex spunea...

Buna ziua,
Ma intereseaza si pe mine un aspect referitor la pensi.
As vrea sa stiu daca este posibil sa se sprimeasca aici(in Anglia) pensia din Romania.Mai exact este vorba de mama mea care locuieste in Anglia de ceva ani de zile si as vrea sa stiu daca exista posibilitatea de a primi aici pensia ei sau mai bine spus daca se pate converti pensia ei din Romania sa poata primi aici o pensie. Va multumesc si astept raspunsul d-voastra..