Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

4 septembrie 2010

Inscriere pensie de urmas

Intrebare:

“Ma numesc E.L. sunt nascuta pe data de 04.01.1956 si sunt casnica,sotul meu a fost pensionar si a decedat pe data de 20.06.2008,as dori sa ma ajutati va rog si sa-mi spuneti cand pot beneficia de pensia de urmas,sunt casatorita de pe data de 24.02.1975. VA MULTUMESC FRUMOS”

Raspuns:

Conform art. 65 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, “ Au dreptul la pensie de urmas copiii si sotul supravietuitor, daca persoana decedata era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii”.

Regula generala de stabilire a pensiei de urmas pentru sotul supravietuitor este acea prevazuta de art. 67, respectiv la varsta standard de pensionare, la care se refera si intrebarea dvs.:

“(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
(2) In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.”

Varsta standard de pensionare in functie de data nasterii este detaliata in anexa nr. 9 din Normele de aplicare a legii, iar pentru dvs., fiind nascuta la data de 4 ianuarie 1956, aceasta este de 60 de ani (respectiv 4 ianuarie 2016).
Intrucat dvs. nu aveti inca varsta standard de pensionare, puteti beneficia de pensie de urmas numai pe perioada în care sunteti invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin 1 an, indiferent de vârsta.
Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: