Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

19 septembrie 2010

Reducerea varstei de pensionare - grupa I de munca

Intrebare:

“Buna ziua , a-si dori o intrebare in legatura cu varsta de pensionare in cazul care am lucrat grupa 1 : 8 ani ,2 luni,8 zile. grupa 2 :4 ani,si 7 zile .Am 3 copii si 54 ani impliniti .Va multumesc astept raspuns”

Raspuns:

Reducerea pentru grupa I de munca se face conform art. 167 indice 1 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, din varstele prevazute in anexa nr. 3 din acelasi act normativ.

Astfel, conform datelor precizate in mesajul dvs., ati desfasurat activitate in grupa I de munca o perioada de 8 ani, 2 luni si 8 zile, varsta standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 3 (respectiv 58 ani si 11 luni, la aceasta data) reducandu-se cu 4 ani si 10 luni, prin urmare, in cazul prezentat de dvs., la aceasta data aveti dreptul deschis la pensie pentru limita de varsta, avand mai mult decat 54 de ani si 1 luna.
Aceasta reducere, respectiv inscriere la pensie, opereaza numai in situatia in care ati realizat stagiul complet de cotizare prevazut in anexa nr. 3 din Legea nr. 19/2000, respectiv 27 de ani si 10 luni, inclusiv sporul de grupa superioara de munca, conditie despre care nu ati precizat nimic in mesajul dvs.
Prin urmare, daca ati realizat stagiul complet de cotizare de 27 de ani si 10 luni, puteti depune dosarul de pensie de limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare pentru grupa I de munca, cuantumul drepturilor de pensie fiind fara nicio penalizare. De asemenea, va precizam ca reducerea pentru grupa I de munca este valabila pana la data de 1 aprilie 2011.
Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: