Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

19 septembrie 2010

Pensie limita de varsta - grupa II de munca Italia

Intrebare:

“Buna ziua ,
Ma numesc D.I., femeie nascuta in 17 sept 1953 am 27 de ani lucrati din care 20 de ani si 3 luni in grupa a-II-a.Momentan lucrez in Italia cu contract de 3 ani dar la program de 5 ore.Mentionez ca am trei copii.Intrebarea mea este cand pot iesi la pensie de drept si daca se tine cont si de anii lucrati in Italia?Si o alta intebare as putea plati din urma cei 3 ani de cotizatie pt a avea vechimea de 30 de ani pt a iesi anul asta. Va mutumesc.”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sunteti nascuta la data de 17 septembrie 1953, varsta standard de pensionare este de 59 de ani si 6 luni, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 29 de ani.
In conformitate cu dispozitiile art.42 alin.(1) din Legea nr.19/2000, asiguratii care au realizat stagiul complet de cotizare si care si-au desfasurat activitatea total sau partial in conditii deosebite de munca au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare conform tabelului nr.1 din lege.
Prin urmare, intrucat ati realizat stagiul complet de cotizare (inclusiv sporul de grupa conform legislatiei anterioare, respectiv 5 ani pentru cei 20 de ani de grupa II de munca) si ati desfasurat activitate in conditii deosebite de munca (grupa a II-a de munca) o perioada de 20 ani si 3 luni, conform celor specificate de dvs., puteti solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare, cu 4 ani si 6 luni inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 55 de ani, conditie pe care la aceasta data o indepliniti.
Cu privire la stagiul realizat in Italia, va aducem la cunostinta ca persoanele care au lucrat în mai multe state membre ale Uniunii Europene pot beneficia de prestatii de pensie acordate în conformitate cu legislatia comunitara în domeniul securitatii sociale, aceasta devenind direct aplicabila în România începând cu data de 01.01.2007.

In cazul în care dvs. ati lucrat atât pe teritoriul României cât si pe teritoriul Italiei si ati platit contributii de asigurari sociale în sistemele de pensii ale acestor state, veti beneficia de drepturi de pensie în conformitate atât cu legislatia italiana, cât si cu cea româna, conform prevederilor Regulamentelor comunitare nr.1408/1971 si nr.574/1972.

Asadar, prin totalizarea perioadelor de asigurare realizate în cele doua state, confirmate de institutiile competente din Italia si respectiv România, institutiile de asigurari sociale constata daca îndepliniti conditiile referitoare la acordarea drepturilor de pensie, în conformitate cu fiecare din legislatiile de asigurari sociale al caror obiect l-a facut în cursul carierei profesionale. Pensia va fi calculata prin aplicarea principiului pro rata temporis (proportional cu perioada de asigurare realizata în statul propriu), practic veti primi doua pensii, una din România, cealalta din Italia.

Cererea pentru stabilirea dreptului la prestaţii se depune la instituţia de la locul de reşedinţă al persoanei interesate, dacă lucrătorul/asiguratul a fost supus legislaţiei acestei instituţii.

Pentru confirmarea perioadei de asigurare din România este necesar ca persoana interesata sa completeze Formularul E 207, intitulat „Certificat privind cariera asiguratului” la care se ataseaza documente care atestă perioadele de asigurare sau cele echivalente realizate pe teritoriul României (ex: copia certificata a carnetului de munca). Acest formular E207 va fi depus împreuna cu cererea pentru stabilirea dreptului la prestaţii, la instituţia de la locul de reşedinţă al persoanei interesate.

Cu bine,
Specialist pensii.

2 comentarii:

inas romania spunea...

Stimata doamna T.I. suntem PATRONATO INAS-CISL din Italia si am dori sa va contactam pentru intocmirea dosarului de pensie comunitara Romania-Italia. Sunati-ne sau raspundeti-ne prin e-mail pentru a va indruma catre cel mai aproape birou INAS. Serviciile noastre sunt complet GRATUITE. tel: 004-0213105022; e-mail: inas.romania@iahoo.it; www.inas.it

Specialist Pensii spunea...

Am lasat acest comentariu datorita politicii noastre de a accepta orice comentariu, atat timp cat acesta nu contine jigniri sau nu au legatura cu mesajele.
INAS Romania nu reprezinta politica blogului nostru si, prin urmare, nu stim ce se ascunde in spatele acestor mesaje.
Pe viitor, acestea vor fi respinse, intrucat reprezinta reclama ascunsa si nu o incurajam.