Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

4 octombrie 2010

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II), randament mediu de 13,3% pe primele 9 luni ale anului

Fondurile de pensii private au continuat sa inregistreze randamente investitionale excelente in perioada de recesiune, performanta medie pe primele 9 luni ale anului ajungand la 13,3% pentru toate fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II), respectiv 10,2% pentru toate fondurile de pensii private facultative (Pilonul III). Pentru comparatie, rata medie a tuturor dobanzilor bancare la depozitele in lei, aferenta unei perioade de 9 luni, a fost de circa 6%, conform unor calcule pe baza datelor publicate de BNR. In acelasi timp, inflatia estimata pentru primele 9 luni ale anului este de aproximativ 6%.

Pentru perioada de la lansare si pana in prezent, randamentele investitionale medii anuale sunt de 16,2% pentru fondurile de Pilon II (lansate in luna mai 2008) si de 9,3% pentru fondurile de Pilon III (lansate in luna mai 2007), mult superioare ratei inflatiei din aceleasi perioade.

Aceste rezultate au fost obtinute de fondurile de pensii printr-o strategie investitionala prudenta si diversificata, care a permis administratorilor sa profite de oportunitatile oferite de volatilitatea pietelor financiare. Randamentele inregistrate pe primele 9 luni din 2010 sunt cu atat mai atractive cu cat au fost realizate pe fundalul unei recesiuni economice prelungite, a tensiunilor de pe pietele financiare interne si internationale si a unor presiuni inflationiste puternice (cauzate de majorarea TVA).

La sfarsitul primelor 9 luni ale acestui an, activele fondurilor de pensii de Pilon II au ajuns la circa 3,89 miliarde de lei, iar ale fondurilor de Pilon III la aproape 300 de milioane de lei. Astfel, activele cumulate ale tuturor fondurilor de pensii private au depasit 4,18 miliarde de lei, adica echivalentul a 980 de milioane de euro.

„In pofida recesiunii prelungite si a conditiilor nefavorabile de pe pietele financiare, fondurile de pensii au continuat sa investeasca prudent si profitabil, consolidandu-si rezultatele pozitive de pana in prezent. Acest fapt nu face decat sa demonstreze caracterul viabil pe termen lung al sistemului de pensii private, care a traversat cu succes aceasta perioada de riscuri si incertitudini economice si financiare”, a comentat Crinu Andanut, Presedintele APAPR, rezultatele fondurilor de pensii private.


Sursa: calcule APAPR pe baza datelor furnizate de administratori si pubicate de CSSPP.

Niciun comentariu: