Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

24 octombrie 2010

Pensie anticipata partiala - termen de depunere

Intrebare:

“ Buna ziua,
Ma numesc S.C. si as dori sa stiu daca exita un termen limita pana cand poate fi depus dosarul de pensionare (PAP) in coditiile in care sa presupunem ca legea pensiilor va intra in vigoare din 01.01.2011 si va fi ridicata suspendarea.Sunt nascuta in sept 1955,am 33 ani stagiu de cotizare in conditii normale de munca si as dori sa ma pensionez in cursul anului viitor.Legea prevede ca cererea de pensionare sa fie depusa in termen de 30 de zile de la indeplinirea conditiilor de pensionare ? sau dosarul poate fi inaintat oricand dupa implinirea conditiilor de PAP?
Va multumesc si va felicit pentru promtitudinea cu care raspundeti intrebarilor noastre!”

Raspuns:

Din analiza celor spuse de dvs., reiese sunteti nascuta in septembrie 1955, varsta standard de pensionare fiind de 60 de ani si stagiul complet de cotizare de 30 de ani. Prin urmare, puteti solicita pensie pentru limita de varsta incepand cu luna septembrie 2015.


Potrivit prevederilor Legii nr. 19/2000, se poate solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, cu conditia realizarii stagiului complet de cotizare de 30 de ani.

Conform Legii nr. 118/2010, in perioada 3 iulie 2010 - 31 decembrie 2010, dispozitiile din Legea nr. 19/2000 privind pensia anticipata si pensia anticipata partiala se suspenda, ceea ce inseamna ca, incepand cu data de 3 iulie (respectiv 5 iulie, prima zi lucratoare), casele teritoriale de pensii nu vor mai primi dosare privind aceste categorii de pensii.

Prin urmare, nu puteti solicita pensie anticipata sau anticipata partiala, cat timp aceste dispozitii sunt suspendate.

Cu privire la data de la care puteti depune dosarul de pensie, mentionam ca acesta poate fi depus incepand cu 30 de zile calendaristice anterioare indeplinirii conditiilor, conform Legii nr. 49/2010, intrata in vigoare la data de 1 aprilie 2010, iar in cazul depasirii acestui termen drepturile de pensie se vor acorda incepand cu data depunerii dosarului la casa teritoriala de pensii. Prin urmare, cererea poate fi depusa oricand dupa indeplinirea conditiilor pana la varsta standard de pensionare.

Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: