Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

31 octombrie 2010

Pensie pentru limita de varsta - nevazator

Intrebare:

„Buna ziua,
Mi-a spus cineva ca la aceasta adresa va pot pune anumite intrebari despre posibilitatea pensionarii.
Pe scurt, am lucrat ca persoana valida timp de aproximativ 2 ani intre 1998 - 2000 cu carte de munca, dupa care mi-am pierdut definitiv vederea si am fost pensionat din motive de invaliditate (pentru pierderea capacitatii de munca).
In anul 2003 m-am angajat din nou si lucrez de atunci (de 7 ani) la aceeasi firma.
Mi-a spus cineva ca as putea sa ma pensionez cu o pensie dfinitiva, nu doar cu una pentru pierderea capacitatii de munca fiindca se ia in considerare ca vechime si perioada cat am stat acasa, ceea ce imi pare cam ciudat.
M-ati putea lamuri in aceasta privinta?
Nu ma intereseaza ca in primul rand sa ma pensionez, ci in primul rand sa pot lucra in continuare, insa mi s-a spus ca pensia definitiva este mai mare decat cea de invaliditate.
Am vazut insa in lege ca pensionarii isi pot continua activitatea doar cu acceptul angajatorului si nu as vrea ca aceasta pensionare definitiva sa ma dezavantajeze iar angajatorul sa ma poata concedia oricand pe motiv ca sunt pensionar.
Am 35 de ani.
Va multumesc pentru lamuriri. IP”

Raspuns:

Conform art. 47 alin. (2) din Legea nr. 19/2000, modificata si completata, asiguratii nevazatori beneficiaza de pensie pentru limita de varsta, indiferent de varsta, daca au realizat ca nevazator cel putin 1/3 din stagiul complet de cotizare prevazut de lege.

Prin urmare, nevazatorii beneficiaza de pensie pentru limita de varsta de la orice varsta, dar cu conditia realizarii ca nevazator a cel putin 1/3 din stagiul complet de cotizare.
Avand în vedere varsta dvs., vârsta standard de pensionare este 65 de ani, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, iar cel care trebuie realizat ca nevazator este de minim 11 ani si 8 luni.
La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, se au in vedere perioadele asimilate, respectiv: cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora, serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat si perioadele in care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate.
Prin urmare, la stagiul efectiv realizat, se adauga si perioada cat ati beneficiat de pensie de invaliditate, astfel incat trebuie sa totalizati stagiul minim de cotizare cerut de art. 47 alin. 2, respectiv 11 ani si 8 luni, pentru inscrierea la pensie pentru limita de varsta ca nevazator.
Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: