Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

12 mai 2010

Profesor-pensie pentru limita de varsta sau anticipata partiala

Intrebare:

“Sunt nascuta in 30 dec.1954 si lucrez in inv. din 1976. Va rog sa-mi spuneti la ce varsta ma pot pensiona fara diminuarea pensiei?Posibilitatea de a ma pensiona anticipat fara diminuarea pensiei , ramane valabila si in noua varianta a legii pensiilor pentru personalul din invatamant?Ce alte solutii imi sugerati ca ar fi mai bine pentru a ma pensiona?
Va multumesc, cu stima prof. S.C.”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sunteti nascuta la data de 30 decembrie 1954, varsta standard de pensionare prevazuta de Legea nr. 19/2000 este de 59 de ani si 11 luni, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 29 de ani si 10 luni.
In conformitate cu dispozitiile art. 127 alin.(3) din Legea nr.128/1997, “personalul didactic poate fi pensionat, la cerere, cu 3 ani înainte de limitele de vârsta prevăzute de legislaţia în vigoare, dacă are o vechime în învăţământ de cel puţin 25 de ani femeile, respectiv 30 de ani bărbaţii”.
Prin urmare, exista posibilitatea sa va pensionati conform articolului mai susmentionat, inainte de implinirea varstei de 59 de ani si 11 luni, respectiv de la varsta de 56 de ani si 11 luni – noiembrie 2011–, dovada realizarii vechimii in invatamant facandu-se cu o adeverinta eliberata de Inspectoratul Scolar Judetean.
De asemenea, precizam ca pensia de limita de varsta stabilita cu reducerea varstei standard de pensionare conform acestui articol nu are nicio diminuare, fiind in acelasi cuantum ca pensia de limita de varsta stabilita la varsta standard de pensionare prevazuta de Legea nr. 19/2000.
In ceea ce priveste acordarea pensiei anticipate partiale, potrivit art. 50 alin. 1 din Legea nr.19/2000, privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, „asiguratii care au realizat stagiile complete de cotizare, precum si cei care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 10 ani pot solicita pensie anticipata partiala cu reducerea varstelor standard de pensionare cu cel mult 5 ani.”
Intrucat ati realizat un stagiu de cotizare (minim 30 ani), puteti solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 54 de ani si 11 luni (noiembrie 2009).
De asemenea, precizam ca va putem oferi informatii cu privire la viitoarea lege a pensiilor numai dupa aparitia actului normativ in Monitorul Oficial.
Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: