Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

6 mai 2010

Cum iti schimbi fondul de pensii administrat privat (pilonul 2)?

Articol preluat de pe RazvanPascu.ro
Toti cei care au sub 35 de ani si un loc de munca cu carte de munca, trebuiau sa isi aleaga un fond de pensii administrat privat (pensia obligatorie). In cazul in care cineva nu isi alegea acest fond de pensii si indeplinea cele 2 conditii de mai sus, era repartizat automat catre o companie printr-o loterie (se aplica inclusiv celor care acum isi gasesc primul loc de munca si in 4 luni nu isi aleg un fond de pensii).

Trebuie tinut cont ca agentii de marketing nu va pot ajuta cu transferul catre un alt fond de pensii pentru ca au interzis prin lege acest lucru. De aceea este foarte important sa cunoasteti pasii de transfer si sa intreprindeti toate actiunile singuri.
Pasii care trebuie urmati pentru transfer sunt urmatorii:
1. Se semneaza un nou act de aderare la noul fond de pensii ales si se depune impreuna cu copia dupa buletin, semnata in original. Atentie: atunci cand se semneaza noul act de aderare, trebuie bifata optiunea de transfer.
2. O copie de pe noul act de aderare impreuna cu o cerere de transfer-tip si copie dupa buletin semnata se depun la vechiul administrator de pensii. Documentele se pot trimite prin Posta.
O cerere-tip de transfer se poate descarca de aici.
Un mini-ghid de transfer catre un alt fond de pensii se poate descarca de aici.
In cazul in care vrei sa iti schimbi fondul de pensii ales sau daca doresti sa te muti de la fondul la care ai fost repartizat, penalizarea de transfer este de 5% din suma acumulata daca transferul se realizeaza in primii 2 ani.
(Razvan Pascu)

Niciun comentariu: