Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

30 mai 2010

Informatii inscriere pensie - stagiu de cotizare

Intrebare:


“Sunt nascuta la 24.10.1954. Lucrez ca economista de 29 ani, din care 6 ani 7 luni si 16 zile in grupa I de munca 70% (conf. HG 456/1990). Cand pot iesi la pensie pentru limita de varsta? Cu multumiri.V.m.”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sunteti nascuta in data de 24 octombrie 1954, varsta standard de pensionare este de 59 de ani si 11 luni si stagiul complet de cotizare de 29 de ani si 10 luni. Prin urmare, puteti solicita pensie pentru limita de varsta incepand cu data de 24 septembrie 2014, conform prevederilor legale in vigoare la aceasta data.

Reducerea pentru grupa I de munca se face conform art. 167 indice 1 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, din varstele prevazute in anexa nr. 3 din acelasi act normativ.
Astfel, din analiza datelor transmise de dvs., ati desfasurat activitate in grupa I de munca o perioada de 6 ani, 7 luni si 16 zile, in procent de 70%, ceea ce reprezinta aproximativ 4 ani si 5 luni in procent de 100%, iar pentru aceasta perioada, varsta standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 3 se reduce cu 2 ani si 5 luni, dar, intrucat prevederile acestui articol sunt in vigoare pana la data de 01.04.2011, varsta dvs. nu va confera dreptul de a beneficia de pensie pentru limita de varsta conform articolului mai sus mentionat.
De asemenea, precizam ca pentru perioada lucrata in grupa I de munca nu beneficiati de nicio reducere a varstei standard de pensionare conform art. 42 din lege, intrucat sunt necesari minim 6 ani de stagiu in aceste conditii, in procent de 100%.
Conform prevederilor legale in vigoare, puteti solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, cu conditia realizarii stagiului complet de cotizare de 29 de ani si 10 luni.
La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate parţiale nu se au în vedere stagiile asimilate (cum ar fi armata, facultatea sau perioada cat a beneficiat de pensie de invaliditate).
Prin urmare, dupa ce realizati stagiul de cotizare mentionat mai sus, va puteti inscrie la pensie anticipata partiala.
Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: