Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

2 mai 2010

Informatii inscriere pensie - conditii speciale de munca

Intrebare:

“Ma numesc M.A.Sunt nascut in 1954 29.01 ,am 38 ani vechime totala dintre care 16 ani la conditii speciale.Va rog frumos sa-mi spuneti cand am dreptul legal de a iesi la pensie pentru limita de varsta.Va multumesc!”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sunteti nascut la data de 29 ianuarie 1954, varsta standard de pensionare in cazul dv. este de 65 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 35 de ani, conditie pe care, din cele spuse de dv., o indepliniti.

De asemenea, din analiza datelor dvs. privind activitatea desfasurata in grupa superioara de munca, rezulta ca ati efectuat activitate un numar de 16 ani, in conditii speciale de munca.
In conformitate cu dispozitiile art.44 din Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, asiguratii prevazuti la art. 20 lit. a), c) si d), care au realizat stagii de cotizare mai mici decat cele prevazute la alin. (1) si (2) ale art. 43, beneficiaza de pensie pentru limita de varsta, cu reducerea proportionala a varstelor standard de pensionare, in conditiile realizarii stagiilor totale de cotizare necesare, conform prevederilor cuprinse in anexele nr. 4 si 5.
Astfel, conform anexei nr. 4 din actul normativ mai susmentionat, pentru ca ati realizat stagiul necesar de cotizare prevazut de aceasta (29 de ani) si ati desfasurat activitate in conditii speciale de munca o perioada de 16 ani, puteti solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare cu 6 ani, respectiv la implinirea varstei de 59 de ani (la data de 29 ianuarie 2013).
Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: