Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

3 mai 2010

Profesor-pensie pentru limita de varsta

Intrebare:

“Buna ziua
Sunt invatatoare de la 1 sept 1973,nascuta la data de 12 nov.1953.Pot iesi la pensie pentru limita de varsta? Cand as putea face cererea?
Voi primi penalizare?In ultimii 2 ani am avut concedii medicale si concedii fara plata.Va afecta cuantumul pensiei?
Va multumesc!”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sunteti nascuta la data de 12 noiembrie 1953, varsta standard de pensionare prevazuta de Legea nr. 19/2000 este de 59 de ani si 7 luni, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 29 de ani si 2 luni.

In conformitate cu dispozitiile art. 127 alin.(3) din Legea nr.128/1997, “personalul didactic poate fi pensionat, la cerere, cu 3 ani înainte de limitele de vârsta prevăzute de legislaţia în vigoare, dacă are o vechime în învăţământ de cel puţin 25 de ani femeile, respectiv 30 de ani bărbaţii”.
Prin urmare, exista posibilitatea sa va pensionati conform articolului mai susmentionat, inainte de implinirea varstei de 59 de ani si 7 luni, respectiv de la varsta de 56 de ani si 7 luni- 12 iunie 2010–, dovada realizarii vechimii in invatamant facandu-se cu o adeverinta eliberata de Inspectoratul Scolar Judetean.
Astfel, avand in vedere prevederile legale in vigoare, respectiv Legea nr. 49/2010, puteti depune dosarul de pensie pentru limita de varsta, conform celor precizate mai sus, cu 30 de zile calendaristice inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la data de 12 mai 2010.
De asemenea, precizam ca pensia de limita de varsta stabilita cu reducerea varstei standard de pensionare conform acestui articol nu are nicio diminuare, fiind in acelasi cuantum ca pensia de limita de varsta stabilita la varsta standard de pensionare prevazuta de Legea nr. 19/2000.

Perioada in care ati beneficiat de indemnizatie incapacitate temporara de munca (concediu medical) se ia in calcul la stabilirea drepturilor de pensie, in vreme ce perioada concediilor fara plata, nefiind perioada contributiva, nu constituie stagiu de cotizare si nu se ia in calcul la stabilirea punctajului mediu anual.
Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: