Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

24 mai 2010

Informatii inscriere anticipata

Intrebare:

“Imi cer scuze pentru indrazneala de a va trimite acest e-mail
Am si eu o intrebare
mama mea a fost pensionata pe caz de boala din 1993 cand nici nu se stia ce e aia pensionare pe caz de boala, astazi cu stupoare medicii de la expertiza medicala i-au taiat pensia, au considerat ca este apta de munca dupa ce in cel mai jalnic mod au tratat-o ca pe un caine timp de 3 zile batandu-si joc de analizele ei
are un stagiu de cotizare de 22 de ani dintre care 18 ani de grupa a doua, este nascuta pe 01/05/1955
poate iesi la pensie anticipat?
multumesc si eu la fel de anticipat pentru raspunsul dumneavoastra

Cu respect
G.”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca mama dvs. este nascuta la data de 1 mai 1955, varsta standard de pensionare este de 60 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 30 de ani.

In conformitate cu dispozitiile art.42 alin.(1) din Legea nr.19/2000, asiguratii care au realizat stagiul complet de cotizare si care si-au desfasurat activitatea total sau partial in conditii deosebite de munca au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare conform tabelului nr.1 din lege.
Prin urmare, intrucat a realizat stagiul complet de cotizare de 30 de ani (22 de ani efectiv lucrati si perioada 1993-2010 de pensie de invaliditate ) si a desfasurat activitate in conditii deosebite de munca (grupa a II-a de munca-in procent de 100%) o perioada de 18 de ani, conform celor specificate de dvs., poate solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare, cu 4 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 56 de ani (1 mai 2011).
De asemenea, potrivit art.50 alin.1 din Legea nr.19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, asiguratii care au realizat stagiile complete de cotizare, precum si cei care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 10 ani pot solicita pensie anticipata partiala cu reducerea varstelor standard de pensionare cu cel mult 5 ani.
La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate parţiale nu se au în vedere stagiile asimilate (cum ar fi armata, facultatea sau perioada cat a beneficiat de pensie de invaliditate).
Din spusele dvs., doamna a realizat un stagiu de cotizare efectiv de doar 22 ani si nu a realizat stagiul complet de cotizare de 30 ani, prin urmare, nu poate solicita pensie anticipata partiala.
Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: