Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

15 iulie 2009

Intrebare primita prin e-mail-pensie de urmas

Intrebare:

“Buna ziua.As dori sa ma lamuriti si pe mine in privinta varstei la care ar trebui sa primesc pensia de urmas dupa sotul meu decedat pt. ca la casa de pensii primesc de fiecare data alt raspuns.Mentionez ca :
- sunt nascuta in data de 3 decembrie 1952
-sotul meu (care a decedat anul trecut 2008 in iulie) era pensionar cu pensie la limita de varsta
-am fost casatoriti 37 de ani
- nu beneficiez de nici o alta pensie intrucat nu am lucrat fiind casnica(deci in acest moment nu am nici un venit)
- deoarece nu am nici un venit am beneficiat imediat dupa moartea sotului meu de o pensie timp de 6 luni dupa care mi s-a spus ca trebuie sa implinesc intai varsta standard de pensionare si abia apoi voi lua pensie de urmas.

Tocmai aceasta este problema mea.Care este varsta standard de pensionare pt. ca eu am inteles ca se calculeaza in functie de data nasterii si incepe de la 57 de ani pana la 60.

As vrea sa stiu exact in ce an trebuie sa beneficiez de aceasta pensie de urmas sau mai bine spus cand trebuie sa depun dosarul de pensionare.

Va rog din suflet sa ma ajutati! Multumesc anticipat!”


Raspuns:

“Regula generala de stabilire a pensiei de urmas pentru sotul supravietuitor este acea prevazuta de art. 67, respectiv la varsta standard de pensionare, la care se refera si intrebarea dvs.:“(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.”
Varsta standard de pensionare pentru femei prevazuta de Legea nr. 19/2000 este de 60 de ani, care va fi atinsa in termen de 13 ani de la data intrarii in vigoare a acestui act normativ (respectiv de la data de 01.04.2001).
Varsta standard de pensionare in functie de data nasterii este detaliata in anexa nr. 9 din Normele de aplicare a legii, iar potrivit acestei anexe, intrucat sunteti nascuta la data de 03.12.1952, veti putea beneficia de pensie de urmas la implinirea varstei de 59 de ani si 3 luni, respectiv incepand cu data de 03.03.2012.

Prin urmare, cererea de reinscriere la pensie de urmas trebuie depusa la casa teritoriala de pensii in raza careia domiciliati, in cursul lunii martie 2012.
Cu bine,
Specialist pensii”

Niciun comentariu: