Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

11 iulie 2009

Intrebare primita pe e-mail-pensie anticipata si limita de varsta

Intrebare:

“Sunt barbat nascut in 12 mai 1953;facultatea de 5 ani terminata in 1978 ;25august 1978 angajare,apoi armata 6 luni din octombrie, apoi reangajare la 21 martie la ceeasi societate la care lucrez si in prezent.Pana in 2000 am avut grupa 2 de munca.intrabarile mele sunt:
1.la ce varsta ma pot pensiona anticipat
2.care este varsta de pensionare “normala”
3.pot fi “obligat” legal sa ma pensionez anticipat?
Cu stima , B.E.”

Raspuns:

“Avand in vedere faptul ca sunteti nascut la data de 12 mai 1953, varsta standard de pensionare pentru limita de varsta este de 65 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 35 de ani.
In conditiile in care ati desfasurat activitate in grupa a II-a de munca aproximativ 20-21 de ani (in conditiile in care procentul de incadrare a fost de 100%), beneficiati de reducerea varstei standard de pensionare cu 4 ani si 6 luni, respectiv pana la varsta de 60 de ani si 6 luni (noiembrie 2013).
Potrivit prevederilor legale, pentru ca ati realizat stagiul complet de cotizare, puteti solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinitii varstei standard de pensionare, respectiv la implinirea varstei de 60 de ani (mai 2013).
Mentionam ca asiguratii care au conditii de pensionare anticipata sau anticipata partiala nu pot fi constransi sa depuna dosarul de pensie, ci trebuie mentinuti in activitate, pensionarile anticipate fiind la latitudinea salariatului. In practica insa, salariatilor li se desfac contractele de munca pe cu totul alte considerente decat pensionarea, cum ar fi restrangerea activitatii, desfiintarea postului sau acordul partilor. Raspunsul nostru este deci acela ca nu puteti fi obligat sa va pensionati anticipat.
Cu bine,
Specialist pensii.”

5 comentarii:

Anonim spunea...

ma numesc BELES ADINA sunt nascuta in anul 1958-05-25 am30 ani lucrati din care 14 ani si 9luni grupa 2,am fost somera momentan nu am loc de munca am depus zeci de sidiuri fara raspuns .Cand pot esi la pensie anticipat este singura posibilitatemomentan pentru mine

Specialist Pensii spunea...

@Anonim
Puteti solicita pensie anticipata partiala la implinirea varstei de 55 de ani, cu conditia realizarii unui stagiu de 30 de ani.

Anonim spunea...

ma numesc Toma Maria sunt nascuta in anul 1956-08-08 am 33 ani lucrati.Incepand cu 02.o2.2010 sunt somera.Cand pot esi la pensie anticipata partiala este singura posibilitate momentan pentru mine.

Specialist Pensii spunea...

@Anonim
Puteti solicita pensie anticipata partiala la implinirea varstei de 55 de ani, respectiv de la data de 8 august 2011, conform prevederilor legale la aceasta data.

Anonim spunea...

Daca indeplinesti conditiile legale de pensionare anticipata si detii un PFA trebuie sa renunti la PFA in momentul cand iti depui dosarul sau numai in momentul cand primesti decizia de pensionare.Astept un raspuns.Multumesc.