Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

18 iulie 2009

Intrebare e-mail-calcul punctaj mediu anual somer

Intrebare:

“Buna ziua
Va rog frumos sa ma ajutati cu urmatoarea informatie:
Tatal meu, nascut in anul 1951 luna august, are o vechime in campul muncii de 39 ani si 6 ani jumatate de grupa II.
La 1 martie 2010 ar putea sa-si depuna dosarul de pensie de limita de varsta, insa la firma la care lucreaza se fac disponibilizari.
In cazul in care este este dat in somaj incepand cu sfarsitul lunii iulie 2009, va rog sa-mi spuneti daca acest fapt il afecteaza la suma pensiei.
Mentionez ca venitul lunar brut este de 1756 lei si net de 1050 lei.”

Raspuns:

Urmare celor precizate de dvs., va comunicam ca trimiterea in somaj a tatalui dvs. pentru o perioada de aproximativ 7 luni il va afecta intr-o mica masura la cuantumul final al pensiei, respectiv numai pentru punctajul aferent anilor 2009 si 2010, intrucat cuantumul actual al somajului este circa o treime fata de venitul lunar brut al persoanei respective.
Astfel, diferenta la calculul punctajului annual este prevazuta in art. 78 si 78 indice 1 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, modificata si completata.
In cazul somerilor, art. 78 indice 1 alin. (1) prevede: “Numărul de puncte realizat de şomeri se calculează prin raportarea cuantumului drepturilor băneşti lunare acordate la salariul mediu brut lunar din luna respectivă, comunicat de Institutul Naţional de Statistică”.
In cazul persoanelor care desfasoara activitate cu contract individual de munca, art. 78 alin. (1) mentioneaza ca “punctajul anual al asiguratului se determină prin împărţirea la 12 a punctajului
rezultat în anul respectiv din însumarea numărului de puncte realizat în fiecare lună. Numărul de puncte realizat în fiecare lună se calculează prin raportarea salariului brut lunar individual, inclusive sporurile şi adaosurile, sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei individuale de asigurări sociale, la salariul mediu brut lunar din luna respectivă, comunicat de Comisia Naţională pentru Statistică.
In aceasta rezida diferenta in calculul final al punctajului mediu annual dintre un somer si un angajat, respectiv in cuantumul drepturilor luate in calcul la stabilirea drepturilor de pensie, mai mic in cazul somerilor.
Precizam, in final, ca punctajul mediu anual realizat de asigurat în toata perioada de cotizare (asupra caruia se aplica valoarea punctului de pensie) se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale realizate de asigurat în intreaga perioada de cotizare (toata perioada cat a desfasurat activitate) la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare, prevăzut în anexa nr. 3 din Legea nr. 19/2000 (respective 35 de ani, in cazul tatalui dvs.).

Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: