Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

17 iulie 2009

Intrebare e-mail-inscriere pensie

Intrebare:

“Buna ziua
Daca puteti sa-mi spuneti data la care sotul meu poate iesi la pensie: nascut la data de 07.09.1953,din 1972 pana in 1976 Institutul de Marina,din 1976 incadrat cu carte de munca ofiter de marina,din 1982 comandant de vapor pana in 2006, din 2006 pana in prezent a devenit bugetar(lucreaza ca functionar). Din 1976 pana in prezent nu a platit contributii la pensie o perioada de 7 ani.
Va multumesc, A.C.”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sotul dvs. este nascut la data de 7 septembrie 1953, varsta standard de pensionare este de 65 de ani, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 35 de ani.
Prin urmare, intrucat nu sunt precizate niciun fel de conditii de reducere a varstei standard de pensionare, va putea solicita pensie pentru limita de varsta incepand cu data de 07.09.2018, la implinirea varstei de 65 de ani.
Potrivit prevederilor legale, in situatia in care sotul dvs. a realizat stagiul complet de cotizare de 35 de ani, poate solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv la implinirea varstei de 60 de ani (septembrie 2013).
Din analiza celor mentionate in intrebarea pe care ne-ati adresat-o, sotul dvs. nu indeplineste conditia stagiului complet de cotizare (are un stagiu de cotizare de doar 26 de ani, excluzand perioada cat a urmat cursurile Institutului de Marina, stagiu asimilat care nu se ia in calcul la pensiile anticipate), prin urmare, nu poate beneficia de pensie anticipata partiala, pana la indeplinirea conditiei mentionate mai sus.
De asemenea, precizam ca cele de mai sus sunt valabile doar in situatia in care sotul dvs. a fost angajat ca ofiter de marina civila si comandant de vapor civil.

Cu bine,
Specialist pensii.”

2 comentarii:

Rusu spunea...

Buna ziua, am o mare rugaminte: va rog sa-mi spuneti data la care mama mea poate iesi la pensie de batranete: nascuta la data de 28.09.1953. Mentionez ca in ultimii 9 ani a iesit la pensie anticipata. Va multumesc.

Specialist Pensii spunea...

@Rusu 2 decembrie 2012
Pentru o persoana-femeie nascuta in septembrie 1953, varsta standard de pensionare este de 59 de ani si 6 luni, care va implinita la data de 28 martie 2013.

Daca beneficiaza de pensie anticipata, anticipata partiala sau de invaliditate, trecerea la pensie pentru limita de varsta se va realiza din oficiul de catre casa teritoriala de pensii de care apartine.
E bine, in orice caz, sa faceti o cerere la acea data.

Totusi, ca paranteza la mesajul dvs., o persoana nu poate sta in pensie anticipata 9 ani. Poate beneficiaza de o alta categorie de pensie (verificati decizia primita de la casa de pensii!).