Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

13 iulie 2009

Despre pensiile facultative

Astazi, rasfoind blogurile la care sunt abonat, am gasit un articol interesant pe blogul lui Razvan Pascu despre pensiile facultative, care mi s-a parut foarte binevenit si bine realizat, de aceea, cu incuviintarea autorului (caruia ii multumim), il reproducem aici:
"Despre pensiile private am mai scris mai multe articole (I, II si III). Am scris insa mai mult despre pensiile private obligatorii si mai putin despre pensiile facultative, pilonul III. Acestea au fost primele lansate in Romania si de 2 ani de cand au fost lansate primele fonduri de pensii facultative, se afla pe un trend ascendent in ceea ce priveste numarul de participanti si valoarea activelor administrate.

Pensiile private facultative reprezinta un instrument de economisire si acumulare pentru populatie, participantii beneficiind in plus si de cateva avantaje oferite de stat, dar si de catre companiile care le administreaza. In acest moment pe piata din Romania exista 11 fonduri de pensii facultative administrate de 9 companii: AZT Moderato si AZT Vivace (Allianz), Concordia Moderat (Asirom), Pensia Mea (AVIVA), BCR Prudent (BCR), Eureko Confort (Eureko), Generali Stabil (Generali), ING Clasic si ING Optim (ING Asigurari), OTP Strateg (OTP) si Raiffeisen Acumulare (Raiffeisen).

Avantajul pentru participanti ar fi in primul rand deductibilitatea fiscala oferita acestora, in limita a 400 euro/an, atat pentru angajat, cat si pentru angajator. In cazul in care participantul plateste din salariul sau, deductibilitatea se va aplica asupra impozitului pe venit (salariul sau), iar in cazul firmelor care platesc o pensie facultativa pentru angajatii lor, deductibilitatea se aplica asupra impozitului pe profit (profitul firmei). Practic, aceasta deductibilitate inseamna ca tu, ca participant, nu vei mai plati impozit pe venit pentru banii pe care ii platesti la pensia facultativa (in limita a 400euro/an). Si castigi in acest fel 16% din acesti 400 euro, adica 64 de euro pe an.

Pe langa acest castig, banii pe care ii platesti pentru o pensie facultativa se investesc de catre compania de administrare a fondului de pensie si pot genera profituri. Astfel, daca ai o contributie lunara de 33,3 euro (pentru a te incadra in limita de deductibilitate: 400 euro/an impartit 12 luni=33,3 euro/luna), ajunsi pe contractul tau de pensie facultativa pilonul III, banii acestia se investesc in unitati de fond. Practic, din acesti bani se cumpara unitati de fond (precum sunt unitatile de fond de la fondurile mutuale), nu inainte de a se opri comisionul de administrare, care difera in functie de companie (o comparatie a comisioanelor percepute de fondurile de pensii facultative gasiti aici). Valoarea initiala a unei unitati de fond a fost 10 RON la toate fondurile, la unele fonduri valoarea unitatii crescand intre timp, la altele scazand (precum Eureko sau OTP Strateg – mai multe despre randamentele fondurilor aflati aici, la pagina 29).

Deasemenea, majoritatea companiilor ofera posibilitatea participantilor de a afla pe internet, prin portaluri dedicate, informatii despre actele lor de aderare si valoarea la zi a conturilor. In functie de profilul de risc al fondului de pensii private pilonul III, banii sunt investiti mai mult sau mai putin in depozite bancare, actiuni, obligatiuni emise de stat sau de catre companii private, etc. Cea mai buna afacere pentru un participant este ca acesta sa isi convinga si angajatorul sa ii plateasca o anumita suma pentru pensia facultativa, acest lucru functionand ca o marire de salariu (pe care insa nu o primesti imediat, ci se acumuleaza pentru batranete).

Facand comparatie intre marirea salariului cu 100 de lei si plata unei pensii facultative pentru angajatul sau de 100 de lei pe luna, angajatorul ar castiga in al doilea caz 16% (diferenta de impozit pe profit, neplatit in cazul pensiei), plus CAS-ul, CASS-ul si somaj-ul (care nu se mai platesc in cazul in care angajatorul alege sa plateasca suma respectiva pentru o pensie facultativa, decat sa ii mareasca salariul angajatului cu aceeasi suma).

Participantii pot intra in posesia banilor acumulati in contul de pensie facultativa la varsta de 60 de ani, sau in caz de invaliditate (ori mostenitorii legali sau testamentari, in caz de deces al participantilor). Fondurile de pensii au deja peste 180.000 de participanti, iar numarul acestora creste in fiecare luna intrucat tot mai multi romani constientizeaza faptul ca economisirea trebuie sa devina un mod de viata iar avantajele fiscale oferite pentru pensiile facultative reprezinta un imbold de a investi in aceste intrumente.

Informatii impartiale despre pensiile private puteti afla si pe aceste site-uri: Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) si Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private din Romania (CSSPP)."

2 comentarii:

Ana Istrate spunea...

Este lamuritor articolul, intr-adevar.

Ce nu prea inteleg eu, este unde investesc banii companiile si cum pot garanta ca nu se pierd? Sper sa nu fie o intrebare puerila.

Specialist Pensii spunea...

Conform normei nr. 4/2009 a Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, administratorul fondului de pensii poate investi activele fondului de pensii facultative pe următoarele
pieţe financiare: piaţa monetară si piaţa de capital.
De asemenea, sunt unele praguri pe care nu le pot sari atunci cand investesc in aceste piete financiare pentru ca activul personal sa nu poata suferi pierderi prea mari, prevazute in art. 14 din aceasta norma (pe scurt):
"Activele fondului de pensii vor fi investite în instrumentele financiare prevăzute de art.
87 alin. 1 lit. a) – h) din Lege şi de prezenta normă, cu respectarea următoarelor limite maxime pentru fiecare instrument:
a) 20 % din activele fondului de pensii vor putea fi investite în instrumente ale pieţei monetare
b) 70% din activele fondului de pensii vor putea fi investite în titluri de stat din România, state
membre ale Uniunii Europene sau aparţinând Spaţiului Economic European
c) 30% din activele fondului de pensii vor putea fi investite în obligaţiuni şi în alte valori mobiliare emise de autorităţi ale administraţiei publice locale din România, din state membre ale Uniunii Europene sau aparţinând Spaţiului Economic European;
d) 50% din activele fondului de pensii vor putea fi investite în valori mobiliare tranzacţionate pe
pieţe reglementate din România, din state membre ale Uniunii Europene sau aparţinând Spaţiului
Economic European
e) 15% din activele fondului de pensii vor putea fi investite în titluri de stat emise de state terţe, indiferent de termenul până la maturitate
f) 10% din activele fondului de pensii vor putea fi investite în obligaţiuni şi alte valori mobiliare emise de autorităţi ale administraţiei publice locale din state terţe
g) 5% din activele fondului de pensii vor putea fi investite în obligaţiuni emise de organisme străine neguvernamentale, altele decât cele menţionate la lit. j), tranzacţionate pe pieţe reglementate care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 17;
h) 5% din activele fondului de pensii vor putea fi investite în titluri de participare emise de
organisme de plasament colectiv în valori mobiliare din România, state membre ale Uniunii
Europene sau aparţinând Spaţiului Economic European şi din state terţe;
i) 5% din activele fondului de pensii vor putea fi investite în private equity la companii din
România, state membre ale Uniunii Europene sau aparţinând Spaţiului Economic European;
j) 15% din activele fondului de pensii vor putea fi investite în obligaţiuni emise de Banca
Mondială, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Banca Europeană de Investiţii,
tranzacţionate pe pieţe reglementate;
k) 5% din activele fondului de pensii vor putea fi investite în mărfuri şi derivate pe mărfuri precum: ţiţei şi derivaţi ai acestuia, bumbac, cafea, grâu, cupru, aluminiu, zinc, metale preţioase, tranzacţionate pe burse reglementate şi specializate din Uniunea Europeană şi S.U.A."

Aceasta Norma o puteti gasi pe site-ul Comisiei la adresa http://w4.csspp.ro/ro/images/pdfdox/norma-4_2009invest204_2006.pdf .

Instrumentele financiare de mai sus sunt in majoritatea lor cu risc mic (multe dintre ele fiind instrumente publice), prima forma de garantare ca banii dvs. (activul net) sunt in siguranta.
Precizam, de asemenea, ca pensiile facultative sunt garantate prin Fondul de garantare a pensiilor (care va fi constituit, se pare, in 2010), destinat compensării pierderilor de activ net, compensaţiile fiind plătite numai în condiţiile în care administratorii de fonduri şi furnizorii de pensii nu vor avea capacitatea de a-şi onora obligaţiile.