Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

27 iulie 2009

Intrebare e-mail: Pensie anticipata partiala

Intrebare:

“Sunt Marta din oradea si doresc sa aflu care sunt conditiile si termenele prin care se poate iesi anticipat la pensie, sunt nascuta in 14 martie 1955 si am cotizat 37 de ani.
Va multumesc anticipat si astept un raspuns.”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sunteti nascuta la data de 14 martie 1955, varsta standard de pensionare pentru limita de varsta este de 60 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 30 de ani.
In sectiunea a treia din capitolul patru din Legea nr. 19/2000, se reglementeaza pensia anticipata partiala, pensie care poate fi obţinută de asiguratii care au realizat stagiile complete de cotizare, precum si cei care au depasit stagiul complet de cotizare cu pâna la 10 ani, cu reducerea vârstelor standard de pensionare cu cel mult 5 ani.
Potrivit prevederilor legale, pentru ca ati realizat stagiul complet de cotizare de 30 de ani, puteti solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinitii varstei standard de pensionare, respectiv la implinirea varstei de 55 de ani (martie 2010).

Cu bine,
Specialist pensii.

8 comentarii:

sarar spunea...

in cazul pensionarii anticipate partial, perioada in care sunt somer si primesc ajutor de somaj se ia in calcul pentru stadiul minim de cotizare?
sau pentru aceasta trebuie sa depun cotizatie la casa de pensii?
multumesc anticipat

Specialist Pensii spunea...

Buna ziua,

Ati primit raspuns la intrebarea dvs. in data de 3 august pe blogul nostru la adresa
http://desprepensii.blogspot.com/2009/08/intrebare-e-mail-somajul-este-stagiu-de.html

sarar spunea...

dupa expirarea ajutorului de somaj cum se procedeaza sa platesc contributia pt pensie in continuare? asta pt a realiza stagiul complet de cotizare.
cat ar fi contributia pt un salariu de 1000 RON ?

Specialist Pensii spunea...

Trebuie sa incheiati un contract de asigurare cu casa teritoriala de pensii in raza careia domiciliati.
Cota de contributie de asigurari sociale stabilita de la 1 martie 2009 este de 31,3 % din suma asigurata, prin urmare la un venit de 1000 lei RON veti plati 313 lei RON lunar.

Anonim spunea...

am 30 ani lucrati am52 ani sotul mia decedat fiind pensionar MAI cand pot iesi la pensie si cum pot beneficia de jumatate din pensia lui va multumesc

Specialist Pensii spunea...

Buna ziua,

Ati primit raspuns la intrebarea dvs. in data de 24 august pe blogul nostru la adresa
http://desprepensii.blogspot.com/2009/08/pensie-de-urmas-din-sistemul-militar.html

Anonim spunea...

BUNAZIA
MAMA MEA SA NASCUT PE 17 IULIE 1955 ARE MOMENTAN IN CARTEA DE MUNCA 22 DE ANI ,DAR ARE LUCRATI INCA 8 ANI LA O FIRMA .INTREBAREA MEA ESTE DACA MERGE ACUMA LA FIRMA RESPECTIVA CA SA SCOATA ADEVERINTA CU ANII RESPECTIVI SE CALCULEAZA PENTRU PENSIE ANTICIPATA ADICA SUNT RECUNOSCUTE ANII ACEIA? MULTUMESC MULT

Specialist Pensii spunea...

Daca perioada lucrata este desfasurata cu contact de munca, daca pentru perioada respectiva s-a constituit si virat contributia de asigurari sociale, constituie stagiu de cotizare in sistemul public.
Adeverinta trebuie eliberata conform prevederilor legale si vizata de catre Inspectoratul Teritorial de Munca.