Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

4 iulie 2009

Intrebare primita pe e-mail-pensie anticipata partiala

Intrebare:

“Buna ziua,
Daca tatal meu este nascut in iunie 1955 as dori sa stiu la ce varsta se poate pensiona anticipat.
Tata a lucrat din 1972 pana in prezent cu mici intreruperi de somaj..somaj tehnic..care nu insumeaza mai mult de 2 ani. Care este stagiul complet de cotizare in cazul lui?
Va multumesc,”

Raspuns:

“Din analiza celor spuse de dvs., reiese ca tatal dvs. este nascut in iunie 1955, varsta standard de pensionare fiind 65 de ani si stagiul complet de cotizare de 35 de ani. Prin urmare, poate solicita pensie pentru limita de varsta in luna iunie 2020.
Potrivit prevederilor legale, pentru ca tatal dvs. a realizat stagiul complet de cotizare(1972-2009, 37 de ani, trebuia minim 35 de ani), poate solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinitii varstei standard de pensionare, respectiv la implinirea varstei de 60 de ani (iunie 2015).
La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate parţiale nu se au în vedere stagiile assimilate (cum ar fi armata, facultatea sau perioada cat a beneficiat de pensie de invaliditate). Somajul se ia in calcul la stabilirea stagiului de cotizare in vederea pensionarii anticipate partiale.
Cu bine,
Specialist pensii”

Niciun comentariu: