Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

15 iulie 2009

Intrebare primita prin e-mail-dovada grupa superioara de munca

Intrebare:

“Am 60de ani, sint pensionat pe caz de boala din1.04.2000 o pensie de 642 roni. Am lucrat in transporturi calatori (conventie) in functia de impegat miscare si sef de coloana 30 de ani. Mentionez ca soferii cu care am lucrat beneficiaza de gr.II iar eu care am avut acelas program cu ei si aceleasi conditii de munca ,deoarece puctul meu de lucru era in deplasare la o distanta de 35 de km de garaj si casa. Intrebare?
-Pot sa beneficiez si eu de gr.II, deoarece a-si trece mai repede la pensia de drept ?”


Raspuns:

“Precizam ca pentru luarea in calcul a grupei superioare de munca, trebuie sa prezentati casei teritoriale de pensii unde se afla dosarul dvs. de pensie, o adeverinţă eliberată de unitatea unde ati lucrat, care să ateste că aţi desfăşurat activitatea în grupă superioară de muncă cu respectarea prevederilor legale in vigoare.

Astfel, actul normativ care atesta modelul de adeverinţă, precum şi informaţii privind modul de eliberare a acestora, este Ordinul ministrului muncii, familiei şi egalităţii de şanse nr. 590/2008, publicat în Monitorul Oficial nr. 665/24.09.2008.

Mentionam ca, pentru a beneficia de recalcularea pensiei si reducerea varstei standard de pensionare, datorita grupei I sau grupei a II-a de munca potrivit legislatiei anterioare, trebuie mentionate cu exactitate:
-perioada lucrata in grupa I sau a II-a de munca;
-functia exercitata;

-actul normativ in baza caruia activitatea desfasurata a fost incadrata in grupa superioara de munca (numar, anexa, punct);
-procentul de incadrare al activitatii in grupa (conform legislatiei anterioare);
-actul administrativ emis de unitate pentru nominalizarea dvs. in grupa superioara de muncă (proces-verbal, decizie, tabel, dispoziţie etc.).

Dupa prezentarea adeverintei eliberate conform legii, casa teritoriala de pensii va emite o decizie privind recalcularea drepturilor dvs. de pensie si veti primi astfel informatii cu privire la reducerea varstei standard de pensionare pentru inscrierea la pensie pentru limita de varsta.

Cu bine,
Specialist pensii”

Niciun comentariu: