Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

14 iulie 2009

Intrebare primita pe e-mail-pensie persoana cu handicap

Dupa primirea raspunsului la intrebarile trimise de o doamna, cuprinse in articolul nostru - http://desprepensii.blogspot.com/2009/07/intrebare-primita-pe-e-mail-pensie_04.html -, ne-au fost adresate intrebari suplimentare, la care ne grabim sa raspundem:

"Va multumesc enorm pentru raspuns, am o nedumerire in legatura cu sintagma "varsta ivirii handicapului/invaliditatii : daca la mine este coxartroza post luxatie CONGENITALA,adica din nastere de ce trebuie sa am 22 de ani vechime( sau 11 ani). Nu se considera ca boala care este handicapanta si este din nastere este preexistenta datei de angajare?(care presupune cel putin varsta de 18 ani).Va multumesc,"
Raspuns:
"Atunci cand vorbim de preexistenta handicapului, discutam de pensie pentru limita de varsta conform art. 47 din Legea nr. 19/2000, modificata si completata, care mentioneaza in alin. 1 ca "persoanele asigurate care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat, în funcţie de gradul handicapului, beneficiază de reducerea stagiilor de cotizare şi a vârstelor standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 3, astfel:
a) cu 15 ani, reducerea vârstei standard de pensionare, dacă au realizat cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap grav;
b) cu 10 ani, reducerea vârstei standard de pensionare, dacă au realizat cel puţin două treimi din stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap accentuat;
c) cu 10 ani, reducerea vârstei standard de pensionare, dacă au realizat stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap mediu."

Astfel, in cazul dvs. intrucat aveti certificat de handicap accentuat cu data ivirii handicapului preexistenta calitatii de asigurat (respectiv din nastere), va puteati incadra in lit. b) a articolului mai susmentionat, daca ati fi indeplinit conditia realizarii celor doua treimi din stagiul complet de cotizare (respectiv 20 de ani, in cazul dvs.)

Prin urmare, nu puteti beneficia de pensie pentru limita de varsta cu reducerea de 10 ani, intrucat nu ati realizat decat 11 ani de stagiu de cotizare.
Cu bine,
Specialist pensii."

Niciun comentariu: