Intrebare:
“Va rog sa dati un sfat in situatia mea, ce am de facut, cum pot sa obtin o pensie mai buna.
Ma numesc S.I., nascut in 17.10.1949 /locul de nasteri Romania, loc. Salonta.
Am 20 de ani petrecut in campul muncii in Romania.
In anul 1990 am stabilit in Ungaria, si deatunci lucrezi aici.(carnetul de munca a fost actualizat in anul trecut in Romania, datele au fost inregistrate in sistemul electronic)
In Ungaria iarasi am 20 de ani in campul muncii.
Dupa legea pensionarii din Ungaria pot sa cer pensionarea mea, fara o fiu pedepsit, dupa ce am 40 de ani in campul muncii si am implinit varsta de 60 de ani.
Doresc sa intru in pensie in anul 2009 cand am implinit varsta de 60 de ani (17.10.2009)si am 40 de ani in campul muncii.
Va rog sa dati o informatie cum o sa fie socotit pensiunea mea din partea Romaniei, eventual ce sfat puteti sa dati, ce am de facut???
Va rog sa scrieti nr. legii actuala,dupa care pot sa orientez.
Va multumesc anticipat, cu respecte S.I.”
Raspuns:
„In ceea ce priveste acordarea unei pensii, va aducem la cunostinta ca persoanele care au lucrat în mai multe state membre ale Uniunii Europene pot beneficia de prestatii de pensie acordate în conformitate cu legislatia comunitara în domeniul securitatii sociale, aceasta devenind direct aplicabila în România începând cu data de 01.01.2007.
In cazul în care ati lucrat atât pe teritoriul României cât si pe teritoriul Ungariei si ati platit si platiti contributii de asigurari sociale în sistemele de pensii ale acestor state, veti beneficia de drepturi de pensie în conformitate atât cu legislatia maghiara, cât si cu cea româna, conform prevederilor Regulamentelor comunitare nr.1408/1971 si nr.574/1972.
Asadar, prin totalizarea perioadelor de asigurare realizate în cele doua state, confirmate de institutiile competente din Ungaria si respectiv România, institutiile de asigurari sociale constata daca persoana interesata îndeplineste conditiile referitoare la acordarea drepturilor de pensie, în conformitate cu fiecare din legislatiile de asigurari sociale al caror obiect l-a facut în cursul carierei profesionale. Pensia va fi calculata prin aplicarea principiului pro rata temporis (proportional cu perioada de asigurare realizata în statul propriu), practic veti primi doua pensii, una din Romania, cealalta din Ungaria.
Pentru stabilirea drepturilor de pensie de bătrâneţe (pentru limită de vârstă, anticipată, anticipată parţială), de invaliditate şi de urmaş, persoana îndreptăţită se adresează unei singure instituţii, cererea astfel depusă fiind valabilă pentru toate instituţiile la legislaţia cărora persoana respectivă a fost supusă.
Cererea pentru stabilirea dreptului la prestaţii se depune la instituţia de la locul de reşedinţă al persoanei interesate, dacă lucrătorul/asiguratul sau după caz, asiguratul decedat, a fost supus legislaţiei acestei instituţii.
Pentru confirmarea perioadei de asigurare din România este necesar ca persoana interesata sa completeze Formularul E 207, intitulat „Certificat privind cariera asiguratului” la care se ataseaza documente care atestă perioadele de asigurare sau cele echivalente realizate pe teritoriul României (ex: copia certificata a carnetului de munca). Acest formular E207 va fi depus împreuna cu cererea pentru stabilirea dreptului la prestaţii, la instituţia de la locul de reşedinţă al persoanei interesate.
Mentionam, de asemenea, ca potrivit Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, modificata si completata (care este Legea pensiilor aplicabila in Romania), aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta la varsta de 64 de ani si 11 luni si la pensie anticipata partiala la varsta de 59 de ani si 11 luni (intrucat ati realizat cel putin stagiul complet de cotizare de 35 de ani).
Cu bine,
Specialist pensii."
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu