Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

7 septembrie 2009

Indemnizatie de insotitor

Intrebare:

“va rog sa-mi spuneti daca pot beneficia de indemnizatie de insotitor ,sotul meu este pensionat
medical cu gradul l de invaliditate,si ce acte ar fi necesare va
va multumesc”

Raspuns:

Potrivit prevederilor Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile urmatoare, in raport cu cerintele locului de munca si cu gradul de reducere a capacitatii de munca, invaliditatea este:
a) de gradul I, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca, a capacitatii de autoservire, de autoconductie sau de orientare spatiala, invalidul necesitand îngrijire sau supraveghere permanenta din partea altei persoane;
b) de gradul II, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca, cu posibilitatea invalidului de a se autoservi, de a se autoconduce si de a se orienta spatial, fara ajutorul altei persoane;
c) de gradul III, caracterizata prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, invalidul putând sa presteze o activitate profesionala.

De asemenea, conform dispozitiilor art. 61 din acelasi act normativ, „(1) Pensionarii de invaliditate incadrati in gradul I de invaliditate au dreptul, in afara pensiei, la o indemnizatie pentru insotitor, in cuantum fix.
(2) Indemnizaţia pentru însoţitor este în cuantum egal cu 80% din valoarea unui punct de pensie, stabilită anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat, potrivit art. 80.”

Prin urmare, in situatia in care sotul dvs. beneficiaza de pensie de invaliditate-gradul I, atunci primeste, pe langa drepturile de pensie si indemnizatia de insotitor in cuantum de 575 lei, la aceasta data. Aceasta indemnizatie este acordata direct pensionarului, care are posibilitatea sa o foloseasca pentru un insotitor, pentru o persoana care il ingrijeste, si nu poate fi acordata unei alte persoane.

De asemenea, precizam ca singura posibilitate ca sa primiti dvs. o remuneratie este aceea de a va angaja ca asistent personal, in conditiile prevazute de art. 42 alin. (2) din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, care prevede ca „persoanele cu handicap grav care au şi calitatea de pensionari de invaliditate gradul I pot opta pentru indemnizaţia pentru însoţitor prevăzută la art. 61 din Legea nr. 19/2000, cu modificările şi completările ulterioare, sau pentru asistent personal. Dreptul de opţiune se menţine şi în cazul trecerii pensionarilor de invaliditate la pensia pentru limită de vârstă.”

Prin urmare, angajarea ca asistent personal se face in cazul in care sotul dvs. a fost incadrat si in categoria persoanelor cu handicap grav de catre Comisia de Evaluare a Persoanelor cu Handicap din cadrul Directiilor judetene de Asistenta Sociala si Protectie a Copiilor din subordinea Consiliilor judetene. In cazul indeplinirii acestei conditii, trebuie sa va adresati primariei localitatii de la locul dvs. de domiciliu.

Cu bine,
Specialist pensii.

Un comentariu:

Agnes spunea...

Buna ziua. Bunica mea e pensionara, si e handicap de grad II. Poate sa aiba si ea insotitor? Saraca abia poate sa se misca.