Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

13 septembrie 2009

Informatii inscriere pensie de urmas-Legea 164/2001

Intrebare:

“Buna seara,
Numele meu este R.D. si as dori, daca puteti, sa ma ajutati cu o nelamurire pe care o am.
Anul acesta am iesit la pensie (59 de ani). Sotul meu a fost colonel in aviatie. A incetat din viata in urma unui accident in timpul unei misiuni miltare. Dupa 9 ani de la deces m-am recasatorit.
Mai am dreptul la pensie de urmas? SPer sa ma puteti ajuta cu un raspuns.
Multumesc anticipat!
Cu respect, D.”

Raspuns:

Conform art. 37 din Legea nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, “au dreptul la pensie de urmas copiii si sotul supravietuitor, daca persoana decedata era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii militare de stat”.
Regula generala de stabilire a pensiei de urmas pentru sotul supravietuitor este acea prevazuta de art. 39, la care se refera si intrebarea dvs.:
“(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei de 55 de ani, daca a avut cel putin 15 ani de casatorie cu persoana decedata si nu realizeaza venituri lunare provenite dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici decat jumatate din salariul mediu pe economie.
(2) In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv 6% pentru fiecare an de casatorie in minus.”

Potrivit art. 59 alin. (1) lit. f) din acelasi act normativ, “plata pensiei se suspenda începând cu luna următoare celei în care:
f) soţul supravieţuitor, beneficiarul unei pensii de urmaş, se recasatoreste.”

Prin urmare, in situatia in care, dupa decesul primului sot, v-ati recasatorit si sunteti in continuare casatorita cu cel de-al doilea sot, nu veti putea primi pensie de urmas dupa primul sot.

Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: