Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

27 septembrie 2009

Informatii inscriere pensie

Intrebare:

„Buna ziua,
Sunt nascuta in anul 1955,martie 31, am studii superioare si sunt angajata cu o vechime de 30 de ani,va rog sa-mi comunicati cand am dreptul sa ies la pensie.
Va multumesc, E.”

Raspuns:

Potrivit art. 41, alin. 1 din Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, pensia pentru limita de varsta se acorda asiguratilor care indeplinesc, cumulativ, la data pensionarii, conditiile privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare realizat in sistemul public.

In cazul dumneavoastra, puteti solicita pensie de limita de varsta la implinirea varstei standard de pensionare, respectiv 60 ani, întrucât ati realizat stagiul minim de cotizare, respectiv 15 ani.

De asemenea, potrivit art. 50 alin.1 din Legea nr.19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, asiguratii care au realizat stagiile complete de cotizare, precum si cei care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 10 ani pot solicita pensie anticipata partiala cu reducerea varstelor standard de pensionare cu cel mult 5 ani.

Intrucat dvs. ati realizat stagiul complet de cotizare de 30 ani, puteti solicita pensie anticipata partiala la implinirea varstei de 55 ani.

Mentionam ca la stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate partiale, nu se au in vedere perioadele asimilate, respectiv: cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora, serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat si nici perioadele in care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate.

Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: