Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

8 septembrie 2009

Pensie in Portugalia si reconstituire vechime

Intrebare:
"Buna ziua si bine v-am gasit!
Sunt nascut la data de 07.05.1961 si actualmente traiesc si muncesc in Portugalia.
Cu respect va adresez rugamintea de a ma lamuri in urmatoarele probleme:
1.Am lucrat 22 de ani 3 luni si 22 de zile in cadrul armatei dupa care am fost pensionat in baza ordonantei guvernamentale numarul 7/1998 priviind restructurarea armatei, beneficiez de o pensie de serviciu in valoare de 790 RON.
Actualmente lucrez la o firma in Portugalia.
As dori sa stiu care este perioada care trebuie sa muncesc aici pentru a beneficia de o pensie care sa-mi asigure mie si familiei mele un trai decent deoarece cu 790 RON nu se poate trai in Romania.
2.Cum pot sa reintru in posesia carnetului de munca pierdut cu mult timp in urma.Avand certitudinea ca voi primi un raspuns satisfacator va multumesc si va doresc numai bine. cu respect N."
Raspuns:

1. In ceea ce priveste prima întrebare, prin care solicitati informatii cu privire la acordarea unei pensii, va aducem la cunostinta ca persoanele care au lucrat în mai multe state membre ale Uniunii Europene pot beneficia de prestatii de pensie acordate în conformitate cu legislatia comunitara în domeniul securitatii sociale, aceasta devenind direct aplicabila în România începând cu data de 01.01.2007.

In cazul în care dvs. ati lucrat atât pe teritoriul României cât si pe teritoriul Portugaliei si ati platiti si platiti contributii de asigurari sociale în sistemele de pensii ale acestor state, veti beneficia de drepturi de pensie în conformitate atât cu legislatia portugheza, cât si cu cea româna, conform prevederilor Regulamentelor comunitare nr.1408/1971 si nr.574/1972.

Asadar, prin totalizarea perioadelor de asigurare realizate în cele doua state, confirmate de institutiile competente din Portugalia si respectiv România, institutiile de asigurari sociale constata daca îndepliniti conditiile referitoare la acordarea drepturilor de pensie, în conformitate cu fiecare din legislatiile de asigurari sociale al caror obiect l-ati facut în cursul carierei profesionale. Pensia va fi calculata prin aplicarea principiului pro rata temporis (proportional cu perioada de asigurare realizata în statul propriu), practic veti primi doua pensii, una din România, cealalta din Portugalia.

In conditiile în care dvs. puteti beneficia de drepturi de pensie în conformitate cu legislatia din România, fara a se tine cont de perioadele de asigurare confirmate de institutia portugheza în vederea totalizarii, se poate acorda, temporar, o pensie provizorie, urmând ca aceasta sa poata fi recalculata de casa teritoriala de pensii la o data ulterioara, dupa obtinerea tuturor datelor si informatiilor necesare în vederea stabilirii prestatiilor de pensie.

De asemenea va informam ca în România, între sistemul public de pensii şi celelalte sisteme proprii de asigurări sociale, neintegrate până la data de 01.04.2001, inclusiv sistemul pensiilor militare, se recunosc reciproc stagiile de cotizare, respectiv vechimea în muncă sau vechimea în serviciu, în vederea deschiderii drepturilor la pensie pentru limită de vârstă, de invaliditate şi de urmaş, precum şi a altor drepturi de asigurări sociale.

In România, pensia pentru limită de vârstă se acordă asiguraţilor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condiţiile privind vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare realizat în sistemul public.

Având în vedere data nasterii dvs., respectiv 07.05.1961, îndepliniti conditiile pentru înscrierea la pensie de limita de vârsta, la împlinirea vârstei standard de 65 ani, cu conditia dovedirii unui stagiu minim de cotizare de 15 ani.

2. In ceea ce priveste a doua întrebare, credem ca va referiti la reconstituirea perioadei de asigurare realizată în România, în cazul în care ati pierdut carnelul de munca.

In primul rând trebuie sa publicati pierderea acestui act în Monitorul Oficial al României, printr-un anunt, dupa care va adresati angajatorilor unde ati lucrat, în vederea eliberarii unei adeverinte care sa cuprinda:

- denumirea unităţii şi perioada în care s-a lucrat, cu indicarea datei de începere şi de încetare a raportului de munca, precum şi precizarea modului de încadrare - pe durata nedeterminată sau determinata, prin transfer în interesul serviciului sau la cerere - în toate cazurile cu menţionarea temeiurilor legale pe baza cărora a avut loc încadrarea, modificarea sau încetarea contractului de munca;
- de asemenea, în acte se vor menţiona şi funcţia, meseria sau specialitatea exercitată, retribuţia tarifară de încadrare, precum şi alte drepturi ce se includ în aceasta si, după caz, locurile de munca cu condiţii deosebite care dau dreptul la încadrarea în grupele 1 şi 2 de munca la pensie;
- actele vor purta număr, data eliberării, ştampila unităţii, precum şi semnătura celui care angajează unitatea sau a persoanei delegate în acest sens de conducerea unităţii.
Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: