Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

1 septembrie 2009

Informatii inscriere pensie anticipata partiala

Intrebare:

“Buna ziua !
Sotia mea este nascuta la 15 decembrie 1954 si lucreaza (fara vreo intrerupere in carnetul de munca) din data de 1 august 1975.
La ce data se poate pensiona anticipat (partial) ? M-ar bucura daca raspunsul dumneavoastra ar fi motivat, cu referire la textul de lege.
Va multumesc cu anticipatie pentru amabilitatea de a raspunde acestei intrebari.
Cu stima, P.C.”

Raspuns:

Conform art. 41 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, modificata si completata, „(1) Pensia pentru limita de varsta se acorda asiguratilor care indeplinesc, cumulativ, la data pensionarii, conditiile privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare realizat in sistemul public.
(2) Varsta standard de pensionare este de 60 de ani pentru femei si 65 de ani pentru barbati. Atingerea varstei standard de pensionare se va realiza in termen de 13 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, prin cresterea varstelor de pensionare, pornindu-se de la 57 de ani pentru femei si de la 62 de ani pentru barbati, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 3”.

Varsta standard de pensionare in functie de data nasterii este detaliata in anexa nr. 9 din Normele de aplicare a legii, aprobate prin Ordinul MMPS nr. 340/2001.

Astfel, din analiza celor spuse de dvs., reiese ca sotia dvs. este nascuta la data de 15.12.1954, varsta standard de pensionare fiind 59 de ani si 11 luni si stagiul complet de cotizare de 29 de ani si 10 luni. Prin urmare, poate solicita pensie pentru limita de varsta in luna noiembrie 2014.

Potrivit dispozitiilor art. 50 alin. (1) din Legea nr. 19/2000, „asiguratii care au realizat stagiile complete de cotizare, precum si cei care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 10 ani pot solicita pensie anticipata partiala cu reducerea varstelor standard de pensionare cu cel mult 5 ani”.
Prin urmare, pentru ca sotia dvs. a realizat stagiul complet de cotizare, poate solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv la implinirea varstei de 54 de ani si 11 luni (15.11.2009).

Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: