Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

30 septembrie 2009

Diminuare pensie anticipata partiala si dovada indemnizatie de conducere

Intrebare:

“Buna ziua,
sunt nascut in data de 15 aprilie 1949.Lucrez din data de 2o august 1968,fara nici o intrerupere.Doresc a ma pensiona anticipat incepand cu data de 1 ianuarie 2010.
Va rog a-mi comunica procentul de diminuare a pensiei,cunoscand ca voi avea 41 ani si 4 luni lucrati.
Va rog de asemenea a-mi comunica daca indemnizatia de conducere se ia in calcul la calculare fiindca in cartea de munca nu este specificata si cum se procedeaza.
cu multumiri, P.G.”

Raspuns:

Din analiza celor spuse de dvs., reiese ca sunteti nascut la data de 15 aprilie 1949, varsta standard de pensionare fiind 64 de ani si 9 luni si stagiul complet de cotizare de 34 de ani si 6 luni. Prin urmare, puteti solicita pensie pentru limita de varsta in luna ianuarie 2014.

Potrivit prevederilor legale, pentru ca ati realizat stagiul complet de cotizare de 34 de ani si 6 luni, puteti solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv la implinirea varstei de 59 de ani si 9 luni (ianuarie 2009).

La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate parţiale nu se au în vedere stagiile asimilate (cum ar fi armata, facultatea sau perioada cat a beneficiat de pensie de invaliditate).

Cuantumul (valoarea) pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acesteia în raport cu stagiul de cotizare realizat şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta-standard de pensionare, conform tabelului:

Stagiul de cotizare realizat peste stagiul standard complet de cotizare prevăzut de lege Procentul de diminuare pentrufiecare lună de anticipare (%)
Până la 1 an 0,50
Peste 1 an 0,45
Peste 2 ani 0,40
Peste 3 ani 0,35
Peste 4 ani 0,30
Peste 5 ani 0,25
Peste 6 ani 0,20
Peste 7 ani 0,15
Peste 8 ani 0,10
Între 9 şi 10 ani 0,05

Daca stagiul mentionat de dvs.-41 de ani si 4 luni nu contine si perioade asimilate, atunci diminuarea ar fi in jur de 9,6 %, calculati astfel:
-stagiul de cotizare 41 ani si 4 luni-diminuare cu 0,20% pe luna de anticipare
-inscriere la pensie anticipata partiala in 2010-48 luni pana la varsta standard de pensionare de 64 de ani si 9 luni.
-0,20% x 48 de luni = 9,6 %.

Cu privire la indemnizatia (sporul) de conducere, aceasta se ia in calcul la stabilirea sau recalcularea drepturilor de pensie si se dovedeste cu o adeverinta eliberata de unitatea la care v-ati desfasurat activitatea, adeverinta care trebuie sa cuprinda urmatoarele elemente:
-denumirea unitatii;
-perioada in care s-a lucrat, cu indicarea datei de incepere si de incetare a raportului de munca;
-functia, meseria sau specialitatea exercitata;
-denumirea sporurilor, procentul sau suma acordata;
-perioada in care a primit sporul si temeiul in baza caruia s-a acordat;
-menţiunea că pentru perioada perioada in care a primit sporul s-a constituit şi virat contribuţia pentru asigurări sociale şi pentru pensia suplimentară.
-adeverintele vor purta numar, data eliberarii, stampila unitatii, precum si semnatura celui care angajeaza unitatea sau a persoanei delegate in acest sens de conducerea unitatii.
Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: