Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

13 septembrie 2009

Inscriere pensie anticipata

Intrebare:

“As avea rugamintea sa-mi spuneti cind as putea sa ies la pensie, fara penalizare sau cu ce procent sunt penalizata, in conditiile urmatoare:
Sunt nascuta in august 1952 si am o vechime de 38 de ani, in luna decembrie. Dupa ce fac stagiul complet de cotizare deci in aprilie 2010(10 ani peste), as mai fi penalizata pentru faptul ca in oct.2011 fac virsta standard??.
Deci intrebarea mea este: in 2010 daca as iesi la pensie anticipat cit ar fi penalizarea ??
Cu multumiri, J.M.”

Raspuns:

Din analiza celor spuse de dvs., respectiv ca sunteti nascuta in luna august 1952, rezulta ca varsta standard de pensionare este de 59 de ani si 2 luni si stagiul complet de cotizare de 28 de ani si 4 luni. Prin urmare, puteti solicita pensie pentru limita de varsta in luna octombrie 2011.

Potrivit prevederilor legale in vigoare la aceasta data, in momentul in care veti realiza un stagiu de cotizare de 38 de ani si 4 luni (respectiv 10 ani peste stagiul complet de cotizare prevazut de lege), puteti solicita inscrierea la pensie anticipata.

Conform prevederilor legale in vigoare, cuantumul (valoarea) pensiei anticipate se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, fara a exista nicio diminuare.

Prin urmare, in anul 2010, daca veti realiza stagiul de cotizare prevazut mai sus, nu veti avea nicio diminuare a drepturilor de pensie, prin inscrierea la pensie anticipata.

Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: