Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

28 septembrie 2009

Inscriere pensie anticipata partiala

Intrebare:

“Doresc sa va intreb in ce an pot sa beneficiez de pensionare anticipata, (daca se mai mentine actuala legislatie) in cazul in care am cotizat 28 ani din care 11ani si 2 luni grupa 1 de munca si sunt angajat in continuare ( in afara de anii cu stagiu de cotizare am abs. 5 ani zi -plus stagiu militar 9 luni)
data nasterii: 04. 11. 1955
Cu multumiri, i.k.”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sunteti nascut la data de 4 noiembrie 1955, varsta standard de pensionare este de 65 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 35 de ani.

De asemenea, potrivit art. 50 alin.1 din Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, asiguratii care au realizat stagiile complete de cotizare, precum si cei care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 10 ani pot solicita pensie anticipata partiala cu reducerea varstelor standard de pensionare cu cel mult 5 ani.

Din spusele dvs., nu ati realizat stagiul complet de cotizare de 35 ani, prin urmare, nu puteti solicita pensie anticipata partiala la implinirea varstei de 60 ani.

In situatia in care, pana la implinirea varstei de mai sus, veti realiza stagiul complet de cotizare de 35 de ani, veti putea solicita pensie anticipata partiala incepand cu data de 4 noiembrie 2015.

Mentionam ca la stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate partiale, nu se au in vedere perioadele asimilate, respectiv: cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora, serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat si nici perioadele in care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate.

Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: