Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

28 septembrie 2009

Pensie de urmas-7 ani de casatorie

Intrebare:

“buna seara. am o intrebare mama mea a fost casa torita cu tata si nu are dreptul la pensie ptr ca nu a avut decat 7 ani de casnicie au trait in concubinaj 43 de ani. as vrea sa stiu daca are drept la pensie? daca s-a dat vreo lege noua ? are doar ajutor social 1 mil de lei vechi. multumesc”

Raspuns:

Conform art. 65 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, “au dreptul la pensie de urmas copiii si sotul supravietuitor, daca persoana decedata era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii”.
Regula generala de stabilire a pensiei de urmas pentru sotul supravietuitor este acea prevazuta de art. 67, respectiv la varsta standard de pensionare si cu minim 10 ani de casatorie, la care se refera si intrebarea dvs.:
“(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
(2) In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.”
Intrucat mama dvs. nu indeplineste conditia de minim 10 ani de casatorie, poate beneficia de pensie de urmas in una din urmatoarele situatii:
-pe perioada în care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin 1 an, indiferent de vârsta;

-în cazul în care nu îndeplineste conditiile de vârsta, beneficiaza de pensie de urmas pe o perioada de 6 luni de la data decesului, daca în aceasta perioada nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie.
Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: