Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

26 august 2009

Intrebare optiune pensie de urmas

Intrebare:

“Buna ziua
As dori daca se poate sa ma lamuriti legat de urmatorul caz;
Mama mea este in varsta de 52 de ani impliniti si are in derulare pensia pe caz de boala.tatal meu a decedat anul trecut in septembrie dupa30 de ani de casnicie.mama ar dori sa stie daca poate renunta la pensia de boala pt cea de urmas...sau daca exista o alta alternativa.
Va multumesc anticipat
O zi buna.”


Raspuns:

Regula generala de stabilire a pensiei de urmas pentru sotul supravietuitor este acea prevazuta de art. 67 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, modificata si completata, respectiv la varsta standard de pensionare:
“(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.”
Varsta standard de pensionare pentru femei prevazuta de Legea nr. 19/2000 este de 60 de ani, care va fi atinsa in termen de 13 ani de la data intrarii in vigoare a acestui act normativ (respectiv de la data de 01.04.2001). Varsta standard de pensionare in functie de data nasterii este detaliata in anexa nr. 9 din Normele de aplicare a legii.

Intrucat mama dvs. nu are inca varsta standard de pensionare (fiind beneficiara de pensie de invaliditate), poate beneficia de pensie de urmas pe perioada în care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin 1 an, indiferent de vârsta.

In conformitate cu prevederile art. 74 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, “sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie”.
Prin urmare, daca indeplineste conditiile mentionate mai sus, mama dvs. poate opta intre pensia proprie de invaliditate si pensia de urmas dupa tatal dvs. decedat, cu conditia ca noua pensie sa fie mai favorabila.

Cu bine,
Specialist pensii.

61 de comentarii:

Anonim spunea...

buna ziua am si eu o intrebare sotul meu a decedat am fost casatoriti 27 ani am divortat si apoi ne am casatorit iarasi pot beneficia de jumatate din pensia lui ?si in ce conditi acum am 52 ani a fost pensionar MAI VA MULTUMESC

Anonim spunea...

buna ziua am o intrebare pentru dumneavoastra am fost casatorita 27 ani apoi am divortat mentionez ca in acest timp cat am fost divortata am trait tot cu sotul ma m recasatorit tot cu sotul meu dupa o perioada a decedat el fiind pensionar am dreptul la pensie de urmas cand ies la pensie as vrea sa imi dati niste lamuriri va multumesc

coco spunea...

buna ziua am o intrebare pentru dumneavoastra am fost casatorita 27 ani apoi am divortat mentionez ca in acest timp cat am fost divortata am trait tot cu sotul ma m recasatorit tot cu sotul meu dupa o perioada a decedat el fiind pensionar am dreptul la pensie de urmas cand ies la pensie as vrea sa imi dati niste lamuriri va multumesc

Specialist Pensii spunea...

Presupunem inca de la inceputul raspunsului ca aceeasi persoana a trimis toate cele trei mesaje.
Astfel, legea nu prevede in niciun articol faptul ca nu se pot lua in calcul anii cumulati de casatorie cu aceeasi persoana. De aceea, conditia de cel putin 15 ani de casatorie este considerata realizata atat in sistemul public de pensii, cat si in sistemul de pensii militare.
Insa, daca aveti 52 de ani, nu indepliniti conditiile pentru acordarea pensiei de urmas in niciunul din sisteme, astfel:
-Legea nr. 19/2000 prevede ca vaduva poate beneficia de pensie de urmas la implinirea varstei standard de pensionare, respectiv 60 de ani in cazul dvs.
-Legea nr. 164/2001 prevede ca vaduva poate beneficia de pensie de urmas la implinirea varstei de 55 de ani, in sistemul de pensii militare (MAI).

Endometrioza spunea...

Se poate lua pensie de urmasi si retroactiv?

Specialist Pensii spunea...

Explicati mai pe larg cazul dvs. pentru a va raspunde concret daca beneficiati de pensie si pe o perioada anterioara.

Anonim spunea...

buna ziua imi spune-ti si mie va rog daca pot reveni la pensia de urmas,daca mi-a fost suspendata timp de 2 luni datorita faptului k am lucrat cu carte de munca...studenta fiind sub 26 de ani

Specialist Pensii spunea...

Da, puteti relua plata pensiei de urmas daca ati incetat contractul de munca.
Pentru aceasta, trebuie sa va adresati casei teritoriale de pensii cu o cerere, un cupon de pensii, insotita de o adeverinta de la angajator din care sa reiasa data incetarii contractului.

Anonim spunea...

Buna ziua
Sotul in varsta de 39 de ani a decedat. Era angajat cu carte de munca. Mi-au ramas in ingrijire 4 copii. Avem mai putin de 10 ani de casatorie. Pot beneficia de pensie de urmas?

Specialist Pensii spunea...

Buna ziua,
Ati primit raspuns la intrebarea dvs. la adresa http://desprepensii.blogspot.com/2010/01/pensie-de-urmas-sotie-supravietuitoare.html

Cu bine,

Anonim spunea...

buna ziua as dori un raspuns la urmatoarea intrebare. mama in varsta de 67 ani pensionara avand pensia in valoare de 370 lei mai beneficiaza de pensie de urmas? va multumesc.

Unknown spunea...

Buna ziua!
Intrebarea mea este urmatoarea:
dupa decesul tatalui (care a avut pensie pentru limita de varsta), fiul in varsta de 38 ani, nascut cu handicap (si care are numai indemnizatia pentru handicap de gr.3, in cuantum de 31 ron), poate beneficia de pensie de urmas ?
Va multumesc anticipat,
Victor Popa

Specialist Pensii spunea...

@Anonim.
La varsta de 67 de ani, sotia supravietuitoare poate solicita pensie de urmas, cu conditia ca durata casatoriei sa fie mai mare de 15 ani, iar jumatate din pensia sotului sa fie mai mare decat pensia proprie.

Specialist Pensii spunea...

@Victor Popa
Conform art. 66 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, “copiii au dreptul la pensie de urmaş:
a) până la vârsta de 16 ani;
b) dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani;
c) pe toată durata invalidităţii de orice grad, dacă aceasta s-a ivit în perioada în care se aflau în una dintre situaţiile prevăzute la lit. a) sau b).”
In cazul unui urmas in varsta de 38 de ani, ar putea sa se incadrati in prevederile lit. c) din articolul mai susmentionat.
Pentru aceasta, trebuie sa se adreseze medicului expert al asigurarilor sociale, care va hotari asupra incadrarii sau neincadrarii intr-un grad de invaliditate.
In cazul incadrarii in grad de invaliditate, iar acest grad s-a ivit in perioada in care era sub 16 ani sau urma cursurile unei forme de invatamant, fapt dovedit prin decizia asupra capacitatii de munca, emisa de medical expert, va putea primi pensia de urmas.

Anonim spunea...

Buna ziua!As vrea sa stiu daca am dreptul la pensie de urmas fiind studenta avand varta sub 26 ani si lucrez, angajata fiind cu carte de munca cu jumatate de norma(4 ore). Va multumesc!

Specialist Pensii spunea...

@Anonim
Prin urmare, in cazul in care urmasul este angajat cu contract individual de munca, pentru a primi in continuare pensia trebuie sa se incadreze in maxim ¼ din salariul mediu brut pe economie, salariu stabilit prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat la 1836 lei pentru anul 2010.
Astfel, in cazul in care venitul brut, asa cum reiese din declaratiile nominale depuse de angajator la casa de pensii, va fi mai mare de 459 lei RON, plata pensiei de urmas se suspenda incepand cu luna urmatoare datei angajarii, pentru aceasta trebuind sa inaintati casei teritoriale de pensii o cerere de suspendare si o adeverinta de la noul angajator, din care sa reiasa data incheierii contractului de munca si venitul asigurat.

Anonim spunea...

as dori sa stiu unde depun actele pt pensia de urmas daca accidentul s-a produs pe raza altui judet?sotia decedatului are 1copil de 9ani si este si insarcinata in luna 1. ce acte trebuiesc si unde se depun si daca se acorda si pt copilul nenascut.multumesc!

Anonim spunea...

buna ziua,as vrea sa stiu daca as putea cere pensie de urmas retroactiv.Mama mea a decedat la 30 ani,am luat pensie pina am inceput sa lucrez,la 18 ani,desi am facut scoala,necunoscind legea.Acum am 26 ani ,si sunt la facultate,nu am intrerupt studiile.As putea face o cerere pt. a primi pensie retroactiv?

Anonim spunea...

buna ziua am si eu o problema in legatura cu pensiile de urmasi.

Mama mea are 57 de ani ea lucreaza si este in pensie de grupa de ani lucrati,tatal meu a murit acum a avut si el pensie de boala,se mai poate sa luam pensie de urmas? sau ceva? imi explica si mie cineva cum e in legatura cu acest caz.

Multumesc

Anonim spunea...

buna ziua am si eu o problema in legatura cu pensiile de urmasi.

Mama mea are 57 de ani ea lucreaza si este in pensie de grupa de ani lucrati,tatal meu a murit acum a avut si el pensie de boala,se mai poate sa luam pensie de urmas? sau ceva? imi explica si mie cineva cum e in legatura cu acest caz.

Multumesc

Specialist Pensii spunea...

@Anonim 16 martie

Cererea de pensionare, împreună cu actele care dovedesc îndeplinirea condiţiilor prevăzute de prezenta lege se depun la casa teritorială de pensii în raza căreia se află domiciliul asiguratului, neavand nicio legatura locul unde a avut loc accidentul.

Actele necesare sunt:
-cerere-tip pentru înscrierea la pensie de urmaş (anexa nr. 14 la Normele de aplicare a Legii nr. 19/2000);
-actele menţionate la pensie pentru limita de varsta (pentru cazurile în care susţinătorul decedat nu avea calitatea de pensionar);
-actele de stare civilă ale solicitanţilor, respectiv buletin/carte de identitate, certificat de naştere şi certificat de căsătorie;
-decizia de pensie/talon de pensie (pentru cazurile în care susţinătorul decedat avea calitatea de pensionar);
-adeverinţa de studii (în cazul în care solicitantul este copilul elev sau student peste vârsta de 16 ani);
-certificatul de deces al titularului, în original şi xerocopie;
-cauza decesului, respectiv certificatul constatator al decesului (cu excepţia situaţiilor în care susţinătorul decedat avea calitatea de pensionar);
-declaraţie pe propria răspundere, din care să rezulte că urmaşul nu a fost condamnat prin sentinţă rămasă definitivă pentru infracţiunea de omor sau tentativă de omor comisă asupra susţinătorului decedat.

Pensia de urmas pentru copilul nenascut se acorda dupa nasterea acestuia, la cerere.

Specialist Pensii spunea...

@Anonim 1 - 23 martie
Pensia de urmas se plateste urmasilor copii cu conditia ca pe perioada cat acestia urmeaza cursurile scolii, sa nu realizeze venituri mai mari de 1/4 din salariul mediu brut pe economie.
Astfel, puteti beneficia de reluarea pensiei de urmas pe o perioada de 3 ani anteriori (termenul general de prescriptie), daca respectati prevederile legale privind cumulul pensie cu salariul si dovediti continuarea cursurilor cu adeverinte pe toti anii scolari anteriori.

Specialist Pensii spunea...

@Sorina
Raspunsul este similar cu cel precedent, probabil este vorba de aceeasi persoana.

Specialist Pensii spunea...

@ Anonim 2 - 23 martie
In conformitate cu prevederile art. 74 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, “sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie”.
Prin urmare, respectand cele de mai sus, mama dvs. poate opta intre pensia proprie si pensia de urmas dupa tatal dvs. decedat, cu conditia ca noua pensie sa fie mai favorabila.

Anonim spunea...

Buna ziua!
Socrul meu a decedat la varsta de 52 ani si 3 luni si avea o vechime in munca de 31 ani si 3 luni.Ma intereseaza daca soacra mea (54 ani si 8 luni), care este beneficiara venitului minim garantat de 125 Ron, poate beneficia de pensia de urmas. Si daca da cand ar avea dreptul.
Ma multumesc anticipat!

Anonim spunea...

Buna ziua am si eu o intrebare,tatal meu cand a decedat era pensionat pe caz de boala.Mama primeste pensie de urmas. Anul acesta daca tata ar fi trait ar fi iesit la pensie de drept avand varsta de 63 de ani.Intrebarea este ar avea mama drept la marire de pensie?

Specialist Pensii spunea...

@Anonim-28 mai
In functie de prevederile legale in vigoare la aceasta data, soacra dvs. poate beneficia de pensie de urmas la implinirea varstei standard de pensionare prevazuta de lege.
Avand in vedere varsta acesteia (nascuta in septembrie 1955, din calculele noastre), varsta de pensionare este de 60 de ani, varsta la care poate solicita si pensie de urmas.

Specialist Pensii spunea...

@Anonim 2 iunie
In acest caz, al unei varste prezumate a decedatului, pensia nu se recalculeaza, fiindca a fost stabilita in conformitate cu prevederile legale de la data initiala.

Anonim spunea...

Buna ziua,am o intrebare pt.dvs.Tatal meu a decedat si am un frate de 41 de ani care la varsta de 15 ani a avut un accident amputandui-se piciorul stang in 1984.Am aflat ca are dreptul la pensie de urmas dar nu reusim sa dovedim cu acte anul accidentului deoarece nici un spital nu mai are in arhiva fisa lui.Am reusit sa facem rost de fisa de la policlinica din oras unde este mentionat ca este amputat piciorul dar la an se vede doar o cifra 8 in loc de 84`.va rugam sa ne ajutati cu un sfat ce putem face pt a nu pierde pensia pt fratele meu care are un singur venit pensia de handicap de gr.3 in valoare de 30 Ron.Va multumesc

Anonim spunea...

Buna ziua,am o intrebare pt.dvs.Tatal meu a decedat si am un frate de 41 de ani care la varsta de 15 ani a avut un accident amputandui-se piciorul stang in 1984.Am aflat ca are dreptul la pensie de urmas dar nu reusim sa dovedim cu acte anul accidentului deoarece nici un spital nu mai are in arhiva fisa lui.Am reusit sa facem rost de fisa de la policlinica din oras unde este mentionat ca este amputat piciorul dar la an se vede doar o cifra 8 in loc de 84`.va rugam sa ne ajutati cu un sfat ce putem face pt a nu pierde pensia pt fratele meu care are un singur venit pensia de handicap de gr.3 in valoare de 30 Ron.Va multumesc

Specialist Pensii spunea...

@Anonim 30 iunie
Va puteti adresa in acest sens Comisiei de Expertiza Medicala si Recuperare a capacitatii de munca de care apartineti, impreuna cu toate actele medicale care atesta gradul de invaliditate.
De asemenea, ar trebui sa aveti asupra dvs. si actele medicale care au stat la baza dobandirii gradului de handicap.
Comisia de Expertiza Medicala, pe baza actelor prezentate, are posibilitatea sa stabileasca data ivirii invaliditatii corecta.

Anonim spunea...

am 41 de ani si nu am nici un venit deoarece in momentul decesului sotului eram casnica si nici acum nu am servici ,somaj sau ajutor.avem 9 ani de casnicie ,iar el a decedat anul acesta pe data de 30 iunie 2010.pot beneficia depensie de urmas?va rog astept raspunsul dv.

Specialist Pensii spunea...

@Anonim 23 iulie
Conform art. 65 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, “ Au dreptul la pensie de urmas copiii si sotul supravietuitor, daca persoana decedata era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii”.
Regula generala de stabilire a pensiei de urmas pentru sotul supravietuitor este acea prevazuta de art. 67, respectiv la varsta standard de pensionare si cu minim 10 ani de casatorie, la care se refera si intrebarea dvs.:
“(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
(2) In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.”
Varsta standard de pensionare in functie de data nasterii este de 60 de ani pentru femei.
Intrucat nu indepliniti nici conditia de minim 10 ani de casatorie si nici pe cea a varstei standard de pensionare de 60 de ani, puteti beneficia de pensie de urmas in una din urmatoarele situatii:
-pe perioada în care sunteti incadrata in grad de invaliditate gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin 1 an, indiferent de vârsta;
- soţul supravieţuitor care are în îngrijire la data decesului susţinătorului unul sau mai mulţi copii în vârstă de până la 7 ani beneficiază de pensie de urmaş până la data împlinirii de către ultimul copil a vârstei de 7 ani;
-în cazul în care nu îndeplineste conditiile de vârsta, beneficiaza de pensie de urmas pe o perioada de 6 luni de la data decesului, daca în aceasta perioada nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie.

Anonim spunea...

buna ziua am si eu o intrebare am 54 ani dupa legea veche puteam sa ies cu pensie de urmas dupa sotul decedat imi puteti spune acum cu noua lege la ce varsta pot obtine pensia de urmas militara va multumesc

Specialist Pensii spunea...

Nu a aparut inca o noua lege care sa modifice prevederea varstei de 55 de ani pentru inscrierea la pensie de urmas militara pentru sotia supravietuitoare.

Anonim spunea...

buna ziua. in legatura cu pensia de urmas, am luat pana la terminarea facultarii pensie de urmas apoi am lucrat un an, mai pot beneficia de pensie de urmas daca fac acum masterul la distanta si nefiind angajata, mentionez ca am 23 ani. daca da ce trebuie sa fac. va multumesc

antonia spunea...

buna ziua,
am si eu o intrebare: am beneficiat de pensie de urmas, dar pentru ca am intrerupt scoala pentru 2 ani nu am mai primit-o.
acum m am inscris din nou la facultate(nu am atins varsta de 26 ani).
intrebarea este: pot sa beneficiez din nou de pensie si daca da, trebuie sa refac acel dosar sau doar sa fac dovada ca sunt studenta?
multumesc!

Anonim spunea...

Sora mea in varsta de 23 de ani a ramas vaduva in urma unui accident rutier. Are un baiat de 3 ani, a depus dosarul de pensie de urmas dar nu i-a fost aprobat deoarece sotul decedat nu a avut vechimea necesara la locul de munca. Defunctul avea 31 de ani si vechime de 6ani,6luni si 2 zile.Va rog frumos sfatuiti-ma si pe mine ce sa fac.

Anonim spunea...

Buna ziua! Am si eu o intrebare! sotul meu a decedat in 2005, era pensionar. eu casnica, am 4 cpiii. si sunt nascuta in 1952 decembrie. Cand am dreptul la pensie de urmas? Am fost casatoriti 35 ani.

Anonim spunea...

Buna ziua! pot beneficia de pensie de urmas dupa sotul meu daca :
-era pensionar(eu casnica)
-am fost casatoriti 35ani
-sunt nascuta in 1952 decembrie
-am 4 copii

Anonim spunea...

buna ziua am si eu o intrebare sotul meu a murit in accident de munca si am 2 copi unul de 19 ani si unul de 12 ani dupa urma lui eu beneficiez de pensie de urmas si pensie dupa ce vor isi copi de pe bancile scoli voi mai beneficia de pensie?

Anonim spunea...

Buna ziua, Intrebarea mea este daca eu, in calitate de fica pot sa primesc retroactiv pensie de urmas. Sunt studenta la master anul 2, am 24 ani, si nu am stiut de noua lege din 20 februarie prin care am dreptul sa mai primesc pensie de urmas chiar daca lucrez part time. va multumesc frumos.

Anonim spunea...

buna ziua ma numesc colesnic vasilica si am 59 de ani sotul meu a lucrat 32 de ani an uzina v ictoria floresti categoria 1/a a decedat in urma unei boli cancerigene in 1996. avem 9 copii inpreuna ce va rog eu sa ami spunety daca pot loa pensie de urmas si de la ce varsta eu nu am nici un venit lunar pot beneficia de pensie?

Anonim spunea...

buna seara. Am o intrebare in acest moment i-au pensie de urmas daca ma casatoresc mai beneficiez de pensie pana la terminarea studiilor. Va multumesc.

Anonim spunea...

buna seara...am si e o intrabare, sunt la facultate si vreau sa ma angajez cu carte de munca, o sa beneficiez in continuare de pensia de urmas?

andreea spunea...

Buna seara,


As dorii daca se poate sa aflu daca mai pot beneficia de pensia de urmas de pe urma mamei.Tin sa mentionez ca am intrerupt studiile timp de 2 ani,in momentul de fata avand 22 de ani si lucrand cu carte de munca.Doresc sa ma inscriu la facultate si as dorii sa stiu aceste informatii pentru a nu face un drum fara folos pana la casa de pensii.Salariul meu brut de pe cartea de munca este de 1086 ron.Daca acest lucru mai este posibil va rog sa imi spuneti si ce acte imi sunt necesare.
Va multumesc anticipat.

Anonim spunea...

Buna seara,

M-ar interesa daca prin intreruperea studiilor timp de 2 ani de zile si reluarea acestora prin inscrierea la facultate anul acesta si lucrand cu norma intreaga si carte de munca,avand salariul brut de 1086 ron as putea beneficia din nou de pensia de urmas datorita decesului mamei mele..in momentul de fata am 22 de ani.Daca acest lucru este posibil va rog sa imi spuneti si ce acte sunt necesare.
Va multumesc anticipat.

Anonim spunea...

Buna ziua
Am si eu o nelamurire legata de plata retroactiva a pensiei de urmas. Tatal meu a decedat in 2002 si din acel an am beneficiat de pensie de urmas pana in 2008 cand m-am angajat cu carte de munca si plata pensiei s-a suspendat deoarece venitul salarial depasea limita prevazuta de lege. Am primit o instiintare postala cum ca plata pensiei se suspenda nespeceificandu-se nicaieri ca s-ar mai putea relua plata pensiei in cazul in care ar diparea actul care a condus la sistarea pensiei. Oricum pana in mai 2010 am lucrat deci oricum nu aveam cum sa beneficiez de pensie pentru ca nu indeplineam conditiile. Insa dupa mai 2010 nu am mai lucrat, studenta fiind fara intrerupre din 2008 pana in prezent(studii de licenta si master in prezent). Intrebarea mea ar di ce pot sa fac pentru a putea recupera sumele din 2008 de cand nu am mai lucrat si aveam dreptul sa primesc pensie de urmas. Am inteles ca in prezent pot beneficia din nou de pensie insa mai mult ma intereseaza plata retroactiva. Ce ar trebui sa fac? Sa depun un anumit tip de cerere sau un referat?

Unknown spunea...

Buna ziua,
Eu am pensie de urmas , tatal meu a decedat 1999 lcura in cadrul MAI politist , pensia are o valuare de 505 lei.
Sunt interesata daca ma angajez si salariu brut oferit de companie este de 1027 RON nici mai mult nici mai putin, in mana in jur 175 EURO( in jur de 7 mil jum) ma mai pot incadra in 1/4 din salariu mediu brut pe economie pt a primi pensie de urmas?

Anonim spunea...

buna ziua am o intrebare..sotul meu a decedat am fost casatoriti 35 ani eu nu am lucrat am56 ani .cum si cind pot beneficia de pensie de urmasi ?va multumesc anticipat

Anonim spunea...

buna ziua,sotul meu a iesit la pensie pe caz de boala si dupa doar doua luni de pensie a decedatdin probleme cardiace,casatoria a avut loc in 1982,intrebarea mea este:beneficiez de pensie de urmas?si ce acte necesita?si daca am pierdut cartea de munca si livretul militar incluziv talonul de pensionare ,ce pot face?daca au fost depuse la pensionarea pe caz de boala mai necesita sa le depun si eu?tin sa specific ca sunt nascuta in 1961,la ce varsta pot depune dosarul??va multumesc

Ioana Anghel spunea...

buna ziua,sotul meu a iesit la pensie pe caz de boala si dupa doar doua luni de pensie a decedatdin probleme cardiace,casatoria a avut loc in 1982,intrebarea mea este:beneficiez de pensie de urmas?si ce acte necesita?si daca am pierdut cartea de munca si livretul militar incluziv talonul de pensionare ,ce pot face?daca au fost depuse la pensionarea pe caz de boala mai necesita sa le depun si eu?tin sa specific ca sunt nascuta in 1961,la ce varsta pot depune dosarul??va multumesc

Anonim spunea...

BUna ziua, am si eu o mica nelamurire, si anume: mama mea a decedat in 2010 si nu mai lucra de cel putin 3 ani inainte sa moara. as vrea sa stiu daca mai pot primi pensie de urmas in conditiile astea si sa o primesc din urma ( nu am beneficiat de pensia de urmas ci doar de bursa de orfan de la scoala). mentionez ca singurul meu venit este bursa de orfan de la scoala si alocatia, nu stiu daca venitul tatalui mai conteaza

Anonim spunea...

buna ziua am avut pensie de urmas dupa tatal meu si am intrerupt studile timp de 1 an, daca din acest an rencep studile mai pot sa primesc dinou pensia?... am 21 de ani

Anonim spunea...

buna ziua
tatal meu a murit anul acesta .A FOST CASATORIT CU MAMA MEA PESTE 30 ANI.IN MOMENTUL MORTII EI ERAU DIVORTATI.ARE DREPTUL MAMA LA PENSIE DE URMAS SAU NU.MULTUMESC

Specialist Pensii spunea...

@Anonim 9 martie 2013

Nu, mama dvs. nu mai are dreptul la pensie de urmas.
Legea vorbeste ca are dreptul la pensie de urmas ”sotul supravietuitor”, iar la data decesului mama dvs. nu mai avea calitatea de sotie.

Unknown spunea...

Ma numesc Stefan 46 de ani, sunt din Bucuresti,am o mare dilemma,sunt pensionar avand pensie de urmas cu gradul doi inca din anul 1981 de la tata fiind aceasta pensie in anul 2008 mama a decedat ea fiimd pensionara de limita varsta eu nestiind ca avand gr.2 invaliditate pot beneficia si de la mama de pensie de urmas timp de 16 luni pana sa aflu ca pot lua si de la mama pensia de urmas,pot cere sa mi se plateasca pensia retroactive de la mama decedata in 2008 sau aceasta se va lua in calcul doar de la depunerea dosarului la casa de pensii?

Specialist Pensii spunea...

@Stefan Mihai 4 aprilie 2013

Nu se poate acorda pensia de urmas retroactiv in acest caz.
Pensia de urmas se acorda, conform legii, cu data decesului parintelui, numai in cazul in care cererea este depusa in termen de 30 de zile de la aceasta data.
In cazul depasirii acestui termen, pensia de urmas se acorda cu data depunerii cererii la casa de pensii.

Specialist Pensii spunea...

@Anonim 27 februarie 2013

Da, daca reincepeti studiile, puteti solicita reluarea platii pensiei de urmas printr-o cerere adresata casei de pensii de care apartineti. Pensia de urmas se va acorda pana la incheierea studiilor, dar nu mai tarziu de varsta de 26 de ani.

Anonim spunea...

Buna ziua!...mama mea are pensie de agricultor de 340 de lei, poate beneficia si de pensie de urmas fiind casatorita timp de 30 de ani cu tatal meu care a decedat?multumesc

Specialist Pensii spunea...

@Anonim 17 mai 2013

Poate beneficia de pensie de urmas, daca indeplineste conditiile prevazute de lege (are varsta standard de pensionare, tatal decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii).

Daca solicita insa pensie de urmas, iar pensia de agricultor este pentru vechimea proprie lucrata in sistemul agricol, aceasta din urma se suspenda, neexistand posibilitatea legala sa incaseze atat pensia proprie, cat si pensia de urmas.

Cu bine,