Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

22 august 2009

Intrebare e-mail-suspendare pensie de urmas si acordare indemnizatie reparatorie conform Legii nr. 341/2004

Intrebare:

“Buna ziua,
Am varsta de 20 de ani, sunt studenta anul II, si primesc pensie de urmas, in urma decedarii tatalui meu, care este declarat Erou Martir la revolutia din decembrie 1989, Bucuresti. Stiu conform legii, ca voi primi aceasta pensie pana la varsta de 26 de ani, daca imi continui studiile.
Prima intrebarea a mea este, daca ma angajez acum, voi pierde pensia? O voi pierde doar daca voi fi bugetara sau si daca ma voi angaja la o firma particulara?
A doua intrebare este, dupa varsta de 26 de ani voi ramane cu indemnizatia?
Va multumesc anticipat!”

Raspuns:


In conformitate cu prevederile art. 92 alin. 1 lit. d) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, “plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care:
d) beneficiarul unei pensii de urmas realizeaza dintr-o activitate profesionala venituri brute lunare mai mari de o patrime din salariul mediu brut pe economie, stabilit conform art. 5 alin. (3)”.

Prin urmare, in cazul in care va angajati cu contract individual de munca, pentru a primi in continuare pensia trebuie sa va incadrati in maxim ¼ din salariul mediu brut pe economie, salariu stabilit prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat la 1693 lei pentru anul 2009.

Astfel, in cazul in care venitul dvs. brut va fi mai mare de 423 lei RON, plata pensiei de urmas se suspenda incepand cu luna urmatoare datei angajarii, pentru aceasta trebuind sa inaintati casei teritoriale de pensii o cerere de suspendare si o adeverinta de la noul angajator (indiferent daca este vorba de o institutie bugetara sau de o firma particulara), din care sa reiasa data incheierii contractului de munca.
De asemenea, mentionam ca art. 4 din Legea nr. 341/2004, legea recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987, prevede:

“(1) Prin urmaş de erou-martir se înţelege persoanele îndreptăţite să beneficieze de prevederile prezentei legi, şi anume soţul supravieţuitor, părinţii celui decedat şi fiecare dintre copiii acestuia.

(2) Persoanele care au obţinut titlurile prevăzute la alin. (1) au dreptul la o indemnizaţie lunară reparatorie, calculată pe baza coeficienţilor de multiplicare ce vor fi aplicaţi asupra salariului mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat, aferent anului pentru care se face plata, astfel:
a) soţul supravieţuitor al celui decedat, dacă nu s-a recăsătorit - un coeficient de 1,10;
b) fiecare dintre părinţii celui decedat - un coeficient de 0,50;
c) fiecare dintre copiii celui decedat, până la majorat sau până la terminarea studiilor, fără a depăşi vârsta de 26 de ani, indiferent în întreţinerea cui se află - un coeficient de 1,10. (…)
(4) De o indemnizaţie lunară reparatorie, calculată prin aplicarea coeficientului de 1,10 la salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat, aferent anului pentru care se face plata, beneficiază şi persoanele care au obţinut titlurile prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. b) pct. 3, numai dacă au un venit mai mic decât salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat. De aceleaşi drepturi şi în aceleaşi condiţii beneficiază copiii eroilor-martiri, indiferent de vârstă, dacă nu sunt încadraţi în nicio formă de învăţământ ori nu realizează venituri din motive neimputabile lor”.

Pentru a explica notiunea de “motive neimputabile lor”, art. 28 din Normele de aplicare a legii nr. 341/2004, aprobate prin H.G. nr. 1412/2004, prevede ca:

“(2) Prin motive neimputabile, în înţelesul art. 4 alin. (4) teza a doua din Legea nr. 341/2004, se înţelege situaţia în care se află copiii eroilor-martiri, indiferent de vârstă, care:
a) şi-au pierdut total sau parţial capacitatea de muncă;
b) nu le sunt oferite de către agenţia pentru ocuparea forţei de muncă judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în a cărei rază teritorială de competenţă îşi au domiciliul, un loc de muncă corespunzător capacităţii de muncă sau pregătirii profesionale;
c) sunt refuzaţi de către angajatorul postului oferit de agenţia pentru ocuparea forţei de muncă judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în a cărei rază teritorială de competenţă îşi au domiciliul.”

Prin urmare, veti beneficia de indemnizatia lunara reparatorie pana la terminarea studiilor, fara a depasi varsta de 26 de ani, iar in cazul in care nu veti realiza venituri sau nu va veti putea incadra intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, din motive neimputabile dvs. (explicate in art. 28, enuntat mai sus), veti beneficia in continuare de aceasta indemnizatie, indiferent de varsta.

Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: