Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

16 august 2009

Intrebare e-mail-inscriere pensie anticipata

Intrebare:

“Buna ziua!
Va rog frumos sa ma ajutati cu urmatoarea informatie:
Pe data de 26.12.2009 împlinesc vârsta de 55 de ani.
Am o vechime în munca de 32 de ani în grupa a III-a de munca.
As dori sa stiu daca pot solicita înscrierea la pensie anticipata si care este data la care este posibil acest lucru.
De asemenea, daca perioada cât am urmat sotul în misiune în strainatate (8 luni) reprezinta vechime în munca.
Va multumesc anticipat,
Cu stima, F.S.”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sunteti nascuta la data de 26 decembrie 1954, varsta standard de pensionare este de 59 de ani si 11 luni, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 29 de ani si 10 luni.

Potrivit prevederilor legale, pentru ca ati realizat stagiul complet de cotizare, puteti solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv la implinirea varstei de 54 de ani si 11 luni (noiembrie 2009).
Cu privire la perioada cat ati urmat sotul in misiune in strainatate, aceasta se poate lua in calcul la stabilirea stagiului de cotizare si implicit a drepturilor dvs. de pensie in situatia in care au fost indeplinite prevederile Decretului-Lege nr. 51/1990 privind vechimea in munca a sotiei salariate care isi urmeaza sotul trimis in misiune permanenta in strainatate, publicat in Monitorul Oficial nr. 20/06.02.1990.
Acest act normativ prevede in cele doua articole urmatoarele:
Art. 1
Timpul cît sotia salariata lipseşte din ţara, pentru a-şi urma soţul trimis în misiune permanenta în străinătate, constituie vechime în munca şi se ia în considerare la stabilirea pensiei şi a celorlalte drepturi ce se acorda în raport de vechimea în munca.
Art. 2
De prevederile art. 1 beneficiază şi persoanele care au fost în aceasta situaţie pînă la intrarea în vigoare a prezentului decret-lege, inclusiv cele care au decizii de pensionare.”
Decretul-lege nr. 51/1990 a fost abrogat prin Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, incepand cu data de 1 aprilie 2001.
De asemenea, precizam ca dovada incadrarii in prevederile Decretului-Lege nr. 51/1990 se face cu carnetul de munca, daca au fost facute aceste precizari sau cu o adeverinta eliberata de unitatea la care ati fost angajata la data plecarii in strainatate.
Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: