Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

29 august 2009

Informatii inscriere pensie de urmas

Intrebare:

“Buna ziua,
As dori sa ma lamuriti daca se poate la ce varsta poate sa beneficieze de pensie de urmas mama mea. Este nascuta pe 25 martie 1953, are doar aproximativ 4 ani vechime, restul fiind casnica. Ar avea dreptul la pensie de urmas in urma decesului tatalui meu in urma cu 12 ani, ei fiind casatoriti 24 de ani.
Din cate am inteles varsta de pensionare este de 60 ani la femei, dar am observat ca exista si pensionare anticipata sau anticipata partiala.In ce conditii se poate beneficia de aceasta pensionare anticipata?
Va multumesc anticipat, D.I.”

Raspuns:

Conform art. 65 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, “Au dreptul la pensie de urmas copiii si sotul supravietuitor, daca persoana decedata era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii”.
Regula generala de stabilire a pensiei de urmas pentru sotul supravietuitor este acea prevazuta de art. 67, respectiv la varsta standard de pensionare, la care se refera si intrebarea dvs.:
“(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
(2) In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.”
Varsta standard de pensionare in functie de data nasterii este detaliata in anexa nr. 9 din Normele de aplicare a legii, iar pentru mama dvs., care este nascuta la data de 25 martie 1953, aceasta este de 59 de ani si 4 luni (respectiv iulie 2012).

Nu exista posibilitate de anticipare la pensia de urmas, ci numai in cazul unei pensii proprii, ceea ce nu este cazul intrucat mama dvs. nu are stagiul complet si nici minim de cotizare pentru obtinerea unei pensii anticipate, anticipate partiale sau pentru limita de varsta.

Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: