Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

16 august 2009

Intrebare e-mail-inscriere pensie anticipata partiala

Intrebare:

“Buna ziua,
Am o intrebare legata de iesirea la pensie anticipata.
Va rog sa-mi spuneti cand ar putea iesi la pensie anticipat, un barbat nascut pe 15 februarie 1951, angajat in 12.05.1972- stagiu de cotizare a fost complet de atunci pana in prezent - mentionez ca este inca angajat. Grupa a II a de munca din 12.05.1972 pana in 20.03.1996.
Va multumesc”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca este nascut la data de 15 februarie 1951, varsta standard de pensionare este de 65 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 35 de ani, conditie pe care, din cele spuse de dv., o indeplineste.

Potrivit prevederilor legale, pentru ca a realizat stagiul complet de cotizare, poate solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv la implinirea varstei de 60 de ani (februarie 2011).

Mentionam ca, pentru a beneficia de reducerea varstei standard de pensionare, datorita conditiilor deosebite (sau grupa a II-a de munca), trebuie mentionat cu exactitate procentul de incadrare al activitatii in grupa (conform legislatiei anterioare)-intre 70 si 100%.
In conformitate cu dispozitiile art. 42 alin.(1) din Legea nr.19/2000, asiguratii care au realizat stagiul complet de cotizare si care si-au desfasurat activitatea total sau partial in conditii deosebite de munca au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare conform tabelului nr.1 din lege.
Prin urmare, pentru ca a realizat stagiul complet de cotizare si a desfasurat activitate in conditii deosebite de munca (grupa a II-a de munca) o perioada de 23 de ani si 10 luni si consideram aceasta activitate ca fiind desfasurata in procent de 100%, poate solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare, cu 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv la implinirea varstei de 60 de ani.

Intrucat data inscrierii la pensie pentru limita de varsta coincide cu data inscrierii la pensie anticipate partiala, se va acorda pensie pentru limita de varsta la 60 de ani, fiind mai favorabila.

Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: