Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

4 august 2009

Intrebare e-mail: inscriere pensie anticipata partiala

Intrebare:

“Tatal meu este nascut in 1953 (56 de ani) si are 32 de ani lucrati dintre care 12 in grupa 1 si 20 de ani in grupa a-2-a.
As vrea sa imi spune-ti daca poate beneficia cumva de o pensie anticipata sau anticipata partiala pt ca dupa atatia ani de munca, iesit in ordonanta, la aceasta varsta nu isi mai poate gasi nici un loc de munca si chiar daca ar face-o nu mai e in stare sa lucreze la capacitate normala.
Va multumesc anticipat,
Cu stima C.D.”


Raspuns:

Avand in vedere faptul ca tatal dvs. este nascut in anul 1953, varsta standard de pensionare pentru limita de varsta este de 65 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 35 de ani.
Potrivit prevederilor legale, pentru ca a realizat stagiul complet de cotizare (anii efectiv lucrati, mentionati in intrebarea trimisa plus sporul pentru grupe superioare de munca), poate solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv la implinirea varstei de 60 de ani (2013).
Mentionam ca, pentru a beneficia de reducerea varstei standard de pensionare, datorita grupei I de munca sau grupei a II-a de munca, trebuie mentionat cu exactitate procentul de incadrare al activitatii in grupa (conform legislatiei anterioare)-intre 50 si 100% (grupa I) si intre 70 si 100% (grupa a II-a).
Astfel, pentru a va spune cu exactitate data inscrierii la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei datorita grupelor superioare de munca, va rugam sa reveniti cu un nou mesaj, din care sa reiasa procentul de incadrare in grupa I si a II-a de munca, precum si data nasterii exacta (zi, luna, an).

Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: