Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

17 august 2009

Intrebare e-mail: perioada facultate, pensie de invaliditate

Intrebare:

“Domnule specialist,
Sint interesata sa cunosc raspunsul la urmatoarele probleme:
1. Am facut 4 ani de facultate la zi . Va rog sa imi spuneti cum se calculeaza punctajul la pensie pentru anii de facultate. Sau in ce masura acesti ani contribuie la valoarea punctului de pensie . Care este reglementarea legala?
2. O ruda apropiata care are grave probleme de sanatate are virsta de 48 de ani si o vechime in munca de 9 ani. Poate beneficia de pensie de invaliditate? Precizez ca boala a survenit dupa iesirea din activitate. Va multumesc mult,V.C.”

Raspuns:

1. Perioada cat ati urmat cursurile universitare la zi este considerata perioada asimilata, conform art. 38 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, care prevede ca “in sistemul public se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul: b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora”.

Punctajul mediu anual aferent perioadei de facultate este calculat conform art. 78 alin. (5) din acelasi act normativ, care prevede că “pentru perioadele asimilate, la determinarea punctajului anual al asiguratului se utilizeaza:
a) cuantumul pensiei de invaliditate sau al altor drepturi de asigurari sociale obtinute in perioadele respective, in cazurile prevazute la art. 38 alin. (1) lit. a);
b) 25% din salariul mediu brut lunar pe economie din perioadele respective, pentru cazurile prevazute la art. 38 alin. (1) lit. b) si c) si la art. 53 alin. (3).”

Prin urmare, suma de referinţă folosită la calculul punctajului mediu anual este salariul mediu brut lunar din perioada cat ati urmat cursurile universitare.

Precizam, de asemenea, ca perioada facultatii nu se ia in calcul la stabilirea stagiului de cotizare si implicit a punctajului mediu anual in cazul pensiei anticipate si pensiei anticipate partiale.

2. Pentru inscrierea la pensie de invaliditate, trebuie indeplinite urmatoarele stagii de cotizare, astfel:
Vârsta asiguratului în momentul Ivirii invalidităţii Stagiul de cotizare necesar (ani)
Sub 25 ani 5 ani
25 - 31 ani 8 ani
31 - 37 ani 11 ani
37 - 43 ani 14 ani
43 - 49 ani 18 ani
49 - 55 ani 22 ani
Peste 55 ani 25 ani
De asemenea, cel puţin jumătate din stagiul de cotizare necesar, prevăzut în tabelul de mai sus, dacă a fost realizată de asiguraţi pînă la data ivirii invalidităţii.

In conformitate cu art. 58 din Legea nr. 19/2000, modificata si completata, “in cazul in care invaliditatea s-a ivit ca urmare a unui accident de munca, a unei boli profesionale, a tuberculozei, neoplaziilor, SIDA, precum si in situatia in care invaliditatea s-a ivit in timpul si din cauza indeplinirii obligatiilor militare prevazute la art. 38 alin. (1) lit. c), asiguratul poate beneficia de pensie de invaliditate, indiferent de stagiul de cotizare."
Prin urmare, avand in vedere ca doamna in cauza are varsta de 48 de ani si are un stagiu de cotizare de 9 ani (jumatate din stagiul de cotizare necesar de 18 ani), se poate inscrie la pensie de invaliditate in situatia in care medicul expert al asigurarilor sociale o incadreaza intr-un grad de invaliditate.
Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: