Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

18 august 2009

Intrebare e-mail: cumul pensie anticipata si limita de varsta cu salariu

Intrebare:

“Buna ziua!
As dori sa imi spuneti daca exista vreo prevedere in legislatia muncii prin care o persoana care s-a pensionat anticipat (si care inca nu a atins varsta standard de pesnionare pentru limita de varsta) sa poata activa ca angajat al unei societati private. As aprecia daca mi-ati putea oferi cat mai multe detalii despre acest subiect in cazul in care exista o astfel de posibilitate. Aceeasi intrebare si pentru situatia unei persoane pensionate la termen.
Va multumesc.
Cu respect, A.N.”

Raspuns:

În conformitate cu art. 92 alin. (1) din Legea nr. 19/2000, modificată şi completată, pensia anticipată sau anticipata parţială se suspendă pe perioada în care beneficiarul acesteia se regaseste in una din situatiile prevazute la art. 5 alin. (1) pct. I si II, cu exceptia persoanelor care exercita functia de consilier local sau consilier judetean.

Precizam ca art. 5 alin. (1) din acelasi act normativ prevede urmatoarele:

„In sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
I. persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca si functionarii publici;
II. persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevazute la pct. I;
III. persoanele care beneficiaza de drepturi banesti lunare, ce se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii, denumite in continuare someri;
IV. persoanele care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
a) asociat unic, asociati, comanditari sau actionari;
b) administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare sau de management;
c) membri ai asociatiei familiale;
d) persoane autorizate sa desfasoare activitati independente;
e) persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
f) alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale;
V. Persoanele care se regăsesc în două sau mai multe situaţii prevăzute la pct. IV”.

Prin urmare, persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca, functionarii publici, precum si cele prevazute la pct. II de mai sus nu pot cumula veniturile profesionale cu pensia anticipata sau anticipata partiala. In acest caz, drepturile de pensie vor fi suspendate incepand cu luna urmatoare celei in care se afla in situatia de cumul pensie cu salariu, iar perioada in care a desfasurat activitate se va lua in calcul la stabilirea pensiei pentru limita de varsta.

Conform prevederilor art. 94 alin. (1) din Legea nr. 19/2000, “pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesională, indiferent de nivelul veniturilor respective:
c) pensionarii pentru limită de vârstă“.

Prin urmare, persoanele care beneficiază de pensie pentru limită de vârstă pot cumula activitatea profesionala cu drepturile de pensie, fără să existe nicio restricţie, pana la aceasta data, cu privire la perioada desfăşurării activităţii, institutia angajatoare sau varsta pensionarului.

Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: