Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

28 august 2009

Guvernul isi va asuma raspunderea in septembrie pe legea ce interzice cumulul salariu-pensie de la stat

Guvernul estimeaza ca va economisi 60 de milioane de lei anul acesta, prin interzicerea cumularii pensiei cu salariul pentru bugetarii care castiga mai mult decat salariul mediu pe economie. Estimarea este cuprinsa in Nota de fundamentare a proiectului de lege privind reducerea cheltuielilor in sistemul bugetar. In plus, documentul arata ca, in prezent, 20.439 de angajati din sistemul bugetar cumuleaza salariul obtinut de la institutiile publice cu pensia, dintre care 1.403 la nivel central si 19.036 la nivel local, potrivit NewsIn.

Executivul intentioneaza sa isi asume raspunderea in fata Parlamentului in luna septembrie pentru proiectul de act normativ ce prevede interzicerea cumulului salariu-pensie de la stat. Proiectul de lege face parte dintr-un pachet mai larg privind reducerea cheltuielilor din sistemul bugetar, care include si legea salarizarii unitare si actul normativ privind reorganizarea agentiilor aflate in subordinea Executivului.

In urma interzicerii cumularii salariului cu pensia de la stat, economiile la bugetul de stat ar urma sa insumeze 65 milioane lei in 2010, 70 milioane lei in 2011, 75 milioane lei in 2012 si 80 milioane lei in 2013, se arata in analiza privind impactul financiar asupra bugetului general consolidat pe urmatorii cinci ani.

Proiectul de lege prevede ca persoanele care primesc pensie si salariu de la stat "au obligatia ca in termen de 3 zile de la data survenirii situatiei de cumul sa-si exprime in scris optiunea intre suspendarea platii pensiei pe durata exercitarii activitatii si incetarea raporturilor de munca, de serviciu sau a actului de numire in functie, daca nivelul pensiei nete aflate in plata depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat".

In cazul in care acestea nu opteaza in scris, in termen de 3 zile, intre pensie si salariu, persoanele respective vor fi disponibilizate.

Proiectul de lege mai arata ca prevederile acesteia ar urma sa se aplice inclusiv pentru beneficiarii pensiilor de serviciu stabilite prin legi speciale.

Niciun comentariu: