Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

6 august 2009

Intrebare e-mail: traseu pensie de invaliditate

Intrebare:

“Buna ziua,
As vrea sa intreb daca am dreptul la pensie de boala gradul III : am ambliopie la ochiul drept (ochi nefunctional) si hipermetropie +4,5 la ochiul stang. Ambliopia este din nastere , iar dioptria la OS avanseaza. De profesie sunt inginer tehnolog si de curand am fost disponibilizata deoarece, datorita bolii, am avut interdictie de lucru la inaltime; m-am ocupat de documentatie tehnica la birou (unde singurul ochi cu care vad era foarte solicitat,eram nevoita sa lucrez cu lupa), dar respectivul angajator spune ca are nevoie de oameni tineri, care sa poata urca si la inaltime si sa se ocupe si de documentatie. Am vechime in munca peste 25 ani.
M-am adresat unui medic oftalmolog specialist din cadrul Casei de Asigurari de Sanatate judet … care mi-a eliberat o adeverinta medicala pe care a trecut diagnosticul si pe care a scris sa ma adresez comisiei de expertiza a capacitatii de munca. Vreau sa intreb daca aceasta adeverinta este suficienta pentru a ajunge la comisie sau medicul specialist trebuia sa intocmeasca un referat in care sa propuna pensionarea. Medicul respectiv a spus ca , considera capacitatea mea de munca ca fiind afectata in masura de 50%, dar nu a mentionat in scris acest lucru pe adeverinta.
Ce sa fac in continuare? Ma pot adresa unui cabinet particular? Ce trebuie sa contina dosarul pentru comisie? In cazul meu nu poate fi vorba de vreo internare deoarece la ochi nu se mai poate face nimic, fapt recunoscut de doctori.
Multumesc pentru clarificari, M.G.”

Raspuns:

Potrivit prevederilor Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile urmatoare, in raport cu cerintele locului de munca si cu gradul de reducere a capacitatii de munca, invaliditatea este:
a) de gradul I, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca, a capacitatii de autoservire, de autoconductie sau de orientare spatiala, invalidul necesitand îngrijire sau supraveghere permanenta din partea altei persoane;
b) de gradul II, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca, cu posibilitatea invalidului de a se autoservi, de a se autoconduce si de a se orienta spatial, fara ajutorul altei persoane;
c) de gradul III, caracterizata prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, invalidul putând sa presteze o activitate profesionala.

In vederea pensionării de invaliditate medicul primar si, în lipsa acestuia, medicul specialist, pentru afecţiunea principal invalidanta, care asigura asistenta medicală a bolnavului, atunci când apreciază ca starea de sănătate a acestuia nu ii permite reluarea activităţii profesionale, în limitele maxime de concediu medical prevăzut de lege, cu toate tratamentele medicale recuperatorii aplicate, propune pensionarea de invaliditate, cerând în acest sens avizul cabinetului de expertiza medicală şi recuperare a capacităţii de munca.
Medicul expert al asigurărilor sociale de la cabinetele de expertiza medicală şi recuperare a capacităţii de munca avizează pensionarea de invaliditate numai dacă constata pierderea totală sau a cel puţin jumătate din capacitatea de munca, aproband totodată şi concediul medical pentru întocmirea formelor de pensionare pana la finele lunii următoare aceleia în care s-a dat avizul.

Astfel, intrucat ati fost disponibilizata si nu mai desfasurati activitate in munca, trebuie sa va adresati in ordine urmatoarelor foruri:
1. Medicului de familie sau medicului specialist din Policlinica Teritoriala, pentru întocmirea referatului medical prin care se cere pensionarea de invaliditate
2. Comisiei Judetene de Expertiza Medicala în vederea obtinerii avizului de principiu în vederea pensionarii
3. Comisiei de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca, pentru obtinerea avizului de pensionare, si, dupa completarea actelor necesare, pentru emiterea deciziei medicale de încadrare in grad de invaliditate.
4. Casei de Pensii, pentru întocmirea dosarului administrativ, calculul si plata pensiei
Acte necesare pentru dosarul medical
- cerere
- extras de pe carnetul de munca sau dupa caz, copie dupa carnetul de munca
- bilete de iesire din spital originale
- documentarul de expertiza si recuperare a capacitatii de munca

De asemenea, precizam ca boala de care suferiti – ambliopie – poate fi si o cauza de acordare a indemnizatiei de handicap conform Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, pentru care trebuie sa va adresati Comisiei de Evaluare a Persoanelor cu Handicap din cadrul Directiilor judetene de Asistenta Sociala si Protectie a Copiilor din subordinea Consiliilor judetene.
Cu bine,
Specialist pensii.

3 comentarii:

Anonim spunea...

Buna ziua . Ma numesc Ana.Asi dori sa stiu daca pot beneficia de o pensie de invaliditate.Momentan beneficiez de o pensie de handicap gradul 2 in cuantum de 234 lei . A m citi ce ati scris pe forum cu privire la pensia de invaliditate dar as vrea un raspuns mai amanuntit .La ultimul RMN facut s-au evidentiat formatiuni tumoralela nivelul corpilor vertebrali.Sa mai gasit o degenerare incipienta a discului L5 cu scaderea semnalului T2.Asi dori sa stiu dak intru in cadrul perseonelor care pot beneficia de Pensie de invaliditate.

Specialist Pensii spunea...

Precizam ca incadrarea in grad de invaliditate este de competenta exclusiva a medicului expert al asigurarilor sociale, dupa primirea referatului de la medicul specialist.
Prin urmare, va sfatuim sa va adresati institutiilor medicale, blogul nostru neavand specialisti in acest domeniu.

Anonim spunea...

Buna ziua,
tatal meu in varsta de 57 de ani, cu peste 30 de ani in campul muncii, a fost pensionat pe caz de boala, incadrat in gradul 3 cu drept de lucru.
El nu vede de loc cu un ochi iar pentru celalalt poarta ochelari de vedere.
Anul acesta la comisie i s-a spus ca dupa noua lege nu se mai incadreaza si ca incepand cu 01.08.11 i se taie pensia.
mai poat fi facut ceva in acest sens?
care este legislatia aplicabila? pe ce criteriu se fac incadrarile?