Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

3 august 2009

Intrebare e-mail: conditii inscriere pensie de urmas

Intrebare:

“Acum 4 ani mama a decedat. Fratele meu a beneficita de pensie de urmas pe durata studiilor.Tatal meu beneficiaza in prezent de pensie de boala - nu pentru limita de varsta- in cuantum de 500 lei.
Exista posibilitatea ca tatal sa beneficieze de pensie de urmas dupa mama, daca da, care este procedura de urmat.
Multumesc, M.”


Raspuns:

Regula generala de stabilire a pensiei de urmas pentru sotul supravietuitor este acea prevazuta de art. 67, respectiv la varsta standard de pensionare:
“(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.”
Varsta standard de pensionare pentru barbati prevazuta de Legea nr. 19/2000 este de 65 de ani, care va fi atinsa in termen de 13 ani de la data intrarii in vigoare a acestui act normativ (respectiv de la data de 01.04.2001).
Varsta standard de pensionare in functie de data nasterii este detaliata in anexa nr. 9 din Normele de aplicare a legii.

Intrucat tatal dvs. nu are inca varsta standard de pensionare (fiind beneficiar de pensie de invaliditate), poate beneficia de pensie de urmas pe perioada în care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin 1 an, indiferent de vârsta.

In conformitate cu prevederile art. 74 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, “sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie”.
Prin urmare, daca indeplineste conditiile mentionate mai sus, tatal dvs. poate opta intre pensia proprie de invaliditate si pensia de urmas dupa mama dvs. decedata, cu conditia ca noua pensie sa fie mai favorabila.

Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: