Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

24 aprilie 2013

Pensie de urmaș - vârsta standard de pensionare

Intrebare:

buna ziua,
tatal meu a decedat in iunie 2004 , cu 1 zi inainte de deces primise decizia de pensionare. intrebarea este: mama are dreptul la pensie de urmas?? este nascuta in ianuarie 1955 si are si ea o vechime de 22 ani, in momentul de fata nu are niciun venit. a beneficiat imediat dupa decesul tatalui meu de 6 luni de pensie. acum poate depune dosarul pt. limita de varsta sau pensie de urmas?
multumesc!”

Raspuns:

Conform art. 83 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, “Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii”.

Regula generala de stabilire a pensiei de urmas pentru sotul supravietuitor este acea prevazuta de art. 85, respectiv la varsta standard de pensionare, la care se refera si intrebarea dvs.:
“(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
(2) In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.”

Avand in vedere faptul ca mama dvs. este nascuta în luna ianuarie 1955, varsta standard de pensionare este de 60 de ani, conform prevederilor legale in vigoare la aceasta data.
Prin urmare, poate solicita inscrierea la pensie de urmaș de la implinirea varstei de 60 de ani, respectiv din luna ianuarie 2015.
Vă precizăm că poate solicita pensie pentru limită de vârstă la aceeași dată, la împlinirea vârstei standard de pensionare (60 de ani), potrivit prevederilor legale in vigoare, întrucât a realizat stagiul minim de cotizare prevăzut de lege (respectiv minimum 15 ani).

La implinirea varstei standard de pensionare, mama dvs. poate opta pentru cea mai favorabila pensie (pensia de urmas sau pensia proprie pentru limita de varsta) conform dispozitiilor art. 92 din Legea nr. 263/2010, care prevad: ”Sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas după sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie.”

Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: