Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

18 aprilie 2013

Pensie de urmaș student - cumul pensie cu salariu

Intrebare:

Buna seara! 
    Ma numesc N.M. , am 24 de ani, iau pensie de urmas de la data de 1 iunie 2012. Mentionez ca sunt studenta, si voi termina cursurile in august 2014. Incepand cu data de 01.04.2013 am semnat un contract pe perioada determinata, iar pe data de 05.04.2013 acesta inceteaza din vina angajatorului. 
    Intrebarea mea este urmatoarea: voi mai primi pensie de urmas daca angajarea a fost pentru o perioada asa scurta si contractul a incetat din vina angajatorului? 
                                                                                                                 
                                                                                                                       Va multumesc anticipat !

Raspuns:

 În conformitate cu prevederile art. 84 din Legea nr. 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, copiii au dreptul la pensie de urmaş:
 a. - până la împlinirea vârstei de 16 ani;
 b. - până la împlinirea vârstei de 26 de ani – dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, şi fac dovada continuării studiilor la începutul fiecărui an şcolar/universitar;
 c. -pe toată durata invalidităţii de orice grad, dacă invaliditatea a intervenit înaintea vârstelor menţionate anterior.
 Ca regulă generală, spre deosebire de legislatia anterioară, copiii pensionari de urmaş pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesională, indiferent de nivelul acestora, nemaifiind interzis cumulul pensiei de urmaş cu salariul în cazul copiilor ale căror drepturi de pensie s-au stabilit conform art. 84 lit. b), menţionat mai sus.
 Astfel, art. 118 alin. (1) din lege precizează:
 „În sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situaţii pentru care asigurarea este obligatorie, în condiţiile legii, următoarele categorii de pensionari:
   a) pensionarii pentru limită de vârstă;
   b) nevăzătorii;
   c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum şi copiii, pensionari de urmaş, încadraţi în gradul III de invaliditate;
   d) copiii, pensionari de urmaş, prevăzuţi la art. 84 lit. a) şi b).”
Prin urmare, veți primi pensie de urmaș și pe perioada în care ați fost angajată cu contract individual de muncă.


Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: