Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

1 aprilie 2013

Finalizarea absorbţiei fondului de pensii administrat privat PENSIA VIVA de către ALICO

În data de 28 martie a.c., Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a aprobat o serie de decizii care marchează finalizarea procesului de fuziune a Fondului de Pensii Administrat Privat PENSIA VIVA (fond absorbit) cu Fondul de Pensii Administrat Privat ALICO (fond absorbant).
În urma fuziunii, Fondul de Pensii Administrat Privat ALICO a ajuns la un număr de 822.420 participanţi, dublându-şi totodată cota de piaţă în Pilonul II de la 6,8% la 14%.

Conform ultimelor date disponibile, la finalul lunii februarie 2013, în sistemul de pensii private din România (Pilonul II şi Pilonul III) erau înscrişi aproape 6,13 milioane participanţi, iar activele nete acumulate însumau 2,5 miliarde Euro.
În prezent, în sistemul pensiilor private din România sunt active 18 de fonduri, dintre care 8 pe piaţa pensiilor administrate privat – Pilonul II şi 10 pe segmentul de pensii facultative – Pilonul III. Faţă de perioada iniţială de aderare din Pilonul II (2008), numărul fondurilor de pensii s-a redus la jumătate. În contextul crizei economice, administratorii de fonduri de pensii pot adopta decizii privind restrângerea activităţii la nivel internaţional, regional sau local astfel că, pe termen mediu şi lung, ne putem aştepta şi la alte operaţiuni de achiziţii şi fuziuni, ca parte a unui proces natural de evoluţie a acestui domeniu.

Din punct de vedere al eficienţei, măsura calităţii unui sistem de pensii private cu contribuţii definite, ca în cazul României, poate fi apreciată prin prisma rentabilităţilor obţinute în urma investirii activelor, cu respectarea cadrului normativ aplicabil de reglementare prudenţială. Astfel, fondurile de pensii private româneşti au înregistrat randamente satisfăcătoare, atât pentru Pilonul II, cât şi pentru Pilonul III, chiar dacă economia globală şi pieţele financiare au avut de suferit în ultimii ani. De la începutul sistemului de pensii private până în prezent, în urma investirii fondurilor primite de la participanţi, administratorii au adus un câştig net în conturile acestora de 1,7 miliarde lei, raportat la contribuţiile brute.

Sursa: CSSPP 

Niciun comentariu: